Nog maar één oorspronkelijk wethouder over in Leeuwarden: "Het lijkt wel een duiventil"

Wat betekent het overstappen van wethouder Friso Douwstra voor de continuïteit van het gemeentebestuur? Op dit moment is er nog maar één wethouder over van het college dat in 2018 geïnstalleerd werd. De vraag is volgens sommigen of politieke dossiers niet te vaak in andere handen terecht komen.
Het oorspronkelijk college van Leeuwarden na de installatie in 2018 © Omrop Fryslan, Hayo Bootsma
Wethouder Hilde Tjeerdema is de enige die nog over is van het oorspronkelijke college. Zelfs burgemeester Ferd Crone en de gemeentesecretaris hebben intussen een andere functie gekregen. Dinsdag maakte CDA-wethouder Friso Douwstra bekend de plek van Sander de Rouwe als gedeputeerde over te nemen.

Overvallen

Fractievoorzitter Sytse Brouwer van het CDA in Leeuwarden laat doorschemeren dat hij de nieuwe functie voor Douwstra voor zijn fractie jammer vindt. Het bericht van de overstap heeft hem overvallen, zegt hij. "We hadden gehoopt dat hij gewoon lijstrekker zou zijn."
Fractievoorzitter Sytse Brouwer van CDA Leeuwarden © Omrop Fryslân
Ook noemt Brouwer het 'minder handig'. Hij was voor ons zowel lijsttrekker als zittend wethouder, wethouderskandidaat en campagneman. De belangrijkste kracht valt weg. Dus we hebben een gat op te vullen."
Voornamelijk de timing komt slecht uit. "Het was handiger geweest als het een jaar eerder was geweest. Dan was er meer voorbereidingstijd."
Fractievoorzitter Sytse Brouwer van CDA Leeuwarden
Aan de ene kant niet blij dus, maar aan de andere kant heeft hij ook begrip: "Ik denk dat hij in het belang van de partij heeft gedacht: Sander de Rouwe is weg en het CDA en Fryslân hebben mij op een andere plek nodig. Dus hij zet zijn kwaliteiten ergens anders in. Ik heb alle begrip voor zijn keuze."

Wie moet opvolger worden?

De andere functie betekent wel dat er een nieuwe CDA'er nodig is. "Ik ben al de hele dag bezig om dat snel te regelen. Er zitten wel wat namen in mijn hoofd, maar daar doe ik nog geen uitspraken over. Ik verwacht dat het niet lang duurt."
Brouwer heeft voor de stabiliteit het liefst iemand die tegelijkertijd lijsttrekker, wethouder en wethouderskandidaat kan zijn. "Als het aan ons als fractie ligt, zou dat het meest ideaal zijn. Maar het is al zo snel dat je misschien tot een andere oplossing moet komen."
Fractievoorzitter Otto van der Galiën van Lijst058 © Omrop Fryslân
Fractievoorzitter Otto van der Galiën van de lokale beweging Lijst058 vindt dat het doorschuiven van politici het aanzien van de politiek schaadt. "Van Sytse Brouwer kun je tussen de regels door horen dat hij er niet echt gelukkig mee is."
Het lijkt wel een duiventil. Het aanzien van de politiek wordt er niet beter van.
Otto van der Galiën van Lijst058
Dat er van de zeven collegeleden van 2018 nog maar één over is, vindt Van der Galiën jammer. "De continuïteit in het bestuur van Leeuwarden is weg. Dat is niet goed voor het stadsbestuur: het lijkt wel een duiventil. Het aanzien van de politiek wordt er niet beter van."
Fractievoorzitter Otto van der Galiën van Lijst058
Van der Galiën denkt wel dat er een capabele vervanger komt en hij gunt Douwstra het beste. "Daar gaat het niet om. Maar dit college is begonnen met het motto De kracht van samen. Nu er nog maar één over is, blijkt dat de kracht niet zo sterk was."

Douwstra kan werk niet afmaken

De overstap naar de provincie is niet verboden, maar het heeft wel gevolgen voor de gemeente die achtergelaten wordt. Ook inhoudelijk, denkt Van der Galiën: "Er staan nog grote vraagstukken op zijn dossiers, ook voor het sociaal domein waar hij gedeeltelijk verantwoordelijk voor is. Hij kan dat niet afmaken."