Container van MSC Zoe na meer dan twee jaar weer 'boven water' op zandplaat

Op de zandplaat tussen Ameland en Schiermonnikoog ligt nog steeds een groot stuk van een container die afkomstig is van de MSC Zoe. In januari van 2019 verloor dat schip honderden containers boven de Waddeneilanden.
Eerder zijn er al complete containers uit het water gehaald © ANP
Volgens Rijkswaterstaat was het al die tijd niet mogelijk om het stuk van de container van de zandplaat af te halen, omdat het onder het zand beland was. Het weghalen zou teveel schade aan de natuur veroorzaken.
Het zou gaan om de bodemplaat van een container. Er lagen meer grote stukken op de zandplaat, maar die zijn wel opgeruimd, zegt Rijkswaterstaat.
Begin 2019 raakte het containerschip MSC Zoe in de problemen boven de Waddeneilanden. In de hoge golven vielen honderden containers overboord. Er spoelde vanalles aan op de Friese stranden, maar een groot deel van de containers is nooit teruggevonden.
De Zwitserse rederij MSC heeft intussen bedrijven ingeschakeld die een stuk van de container moeten opruimen. Volgens Rijkswaterstaat zou dat voor het stormseizoen klaar moeten zijn.
Henk Middendorp is van Rijkswaterstaat, en hij gaat daar over het natuurbeheer van de Waddenzee. Volgens hem spoelt er nog steeds spul aan dat bij de containerramp in zee beland is.

Roze speelgoedpaarden

Vooral als er roze speelgoedpaarden gevonden worden, gaan de gedachten meteen naar de ramp met de MSC Zoe, zegt Middendorp. "Die zijn sprekend."
© De Vries Media
Middendorp denkt dat er de komende tijd nog wel meer paarden gevonden worden, en ander spul kan ook nog wel komen, zegt hij.
"Dat blijft gebeuren, en het zal ook nog wel een tijd blijven gebeuren. Bij elke storm kan er wat losschieten van de zeebodem, en dan blijft het aanspoelen."