GGD niet op alle scholen welkom met vaccinatievoorlichting

Er zijn scholen die ervoor kiezen om de GGD niet toe te laten om voorlichting te geven over vaccinatie, terwijl bij andere scholen de GGD zelfs prikken zet bij leerlingen die niet gevaccineerd zijn tegen het coronavirus.
Kinderen op een school © ANP
De GGD verzorgde maandag voorlichting over coronavaccinatie voor leerlingen van ROC Friese Poort in Drachten. Die konden zich daar ook laten vaccineren. Er ontstond ophef omdat demonstranten daar tegen waren. Andere scholen maken een andere keuze, net als Christelijk gymnasium Beyers Naudé in Leeuwarden.
De GGD meldt dat er alleen voorlichting gegeven wordt op scholen in het MBO, HBO of universitair onderwijs, en alleen als de scholen de GGD daarvoor uitnodigen.
Er zijn ouders die heel kritisch zijn op het vaccinatiebeleid van de regering, merkt rector Dirk Jan Dekker van Beyers Naudé op. "Die zeggen bijvoorbeeld dat het vaccin experimenteel is en dat ze echt niet willen dat hun kind daarmee ingeënt wordt.

"Wij blijven uit de discussie"

Beyers Naudé vindt vaccinatie en testen een zaak van thuis, niet van een school. "Wij blijven uit de discussie: wij zijn geen wetenschappers over overheid, maar een school. Alles wat met vaccineren te maken heeft is echt een zaak van thuis, of het nu gaat om voorlichting of gelegenheid tot inenten. De mensen hebben school niet nodig om informatie te vinden."
Rector Dirk Jan Dekker van Beyers Naudé
Volgens Dekker is het ook een andere zaak als bijvoorbeeld voorlichting over drank en drugs. "De vaccins tegen het coronavirus, daar is nog niet alles over bekend, Bijvoorbeeld over het effect op nieuwe varianten. Maar bij alcohol en drugs is echt wel bekend wat de schadelijke gevolgen zijn, dus dat is echt wel een verschil."