Friese Poort Drachten en GGD geïntimideerd door antivax-demonstranten

Bij een antivaccinatiedemonstratie bij ROC Friese Poort in Drachten hebben mensen de school betreden. De GGD is bij de mbo-school om voorlichting te geven over het coronavaccin. Twee demonstranten zijn de school binnen gegaan en beledigden en intimideerden GGD-medewerkers, personeel van de school en de studenten.
Antivaxdemonstranten bij ROC Friese Poort:
"We hadden voorlichting in een van onze gebouwen", vertelt Jelma Dekker van ROC Friese Poort. "Daar hebben zich een arts en een advocaat gemeld en dat ging best wat intimiderend. Dus we hebben verzocht of ze het pand wilden verlaten. Toen hebben ze de politie erbij gehaald."
© Omrop Fryslân
De arts en advocaat hebben dus zelf de politie gebeld, omdat ze de voorlichting niet mochten bijwonen. Na een gesprek met de politie hebben ze de school verlaten. De school denkt samen met de GGD na over aangifte tegen de verdachten vanwege het intimiderende karakter van het voorval. "We gaan onderzoeken met de GGD of we aangifte gaan doen, dat speelt nog."

Demonstratie

De demonstratie was van tevoren bekend, en ook toegestaan door de school. "Iedereen heeft recht om te demonstreren. We hebben ze daar de ruimte voor gegeven, we hebben een vak ingedeeld waar mensen konden staan. Ze konden in gesprek met studenten, dat is ook gebeurd. Maar wij vinden het heel vervelend dat het op deze toon moet. Wij willen het gesprek wel aan gaan, maar dan moet het wel een goed gesprek worden."
© Omrop Fryslân, Darshan Boerema
De GGD blijft de komende tijd voorlichtingen geven op scholen. Als scholen dat willen kan de GGD studenten ook de mogelijk bieden om een coronaprik te halen, als de studenten dat willen.
Jelma Dekker van ROC Friese Poort