Leeuwarder zoektocht naar aardwarmte zit in cruciale fase

De droom om een deel van Leeuwarden door aardwarmte van schone energie te voorzien, zit nu in een cruciale fase. Op kilometers diepte zoekt een consortium van vier bedrijven naar het warme water dat die energie moet leveren.
Leeuwarder zoektocht naar aardwarmte in cruciale fase:
Dit 'Warmte van Leeuwarden'-project is een initiatief van Ennatuurlijk, Bouwgroep Dijkstra Draisma, EBN en Shell. Ze zijn nu toe aan de laatste duizend meter van de ongeveer 2.800 meter diepe boringen. Daarna volgt er een test of er genoeg water is en of dat warm genoeg is. De uitslag daarvan is voor 1 oktober bekend. Als alles goed gaat, kan daarna een tweede put worden geboord en een warmtenet worden aangelegd voor de stad.
De laatste fase van de eerste boring is nu bezig © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Maar als het niet goed uitpakt, wordt het verhaal anders, zegt Gert Schurer van Warmte van Leeuwarden: "Komt er niet voldoende water naar boven of is het water niet warm genoeg dan hebben we wel een probleem. Dan moeten we kijken of het project verder kan of niet."
De boorinstallatie aan de zuidkant van Leeuwarden © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Wat wel zeker is, is dat deze boorinstallatie verdwijnt. Als alles doorgaat, komt daar een gebouw voor in de plaats waar het warme water wordt verzameld en verdeeld over de klanten. Die klanten zijn onder andere ING, Rijksgoedvastgoedbedrijf, Friesland College, Achmea, Ondernemerscentrum Friesland en ziekenhuis MCL.