Bijzondere muurschilderingen uit Eerste Wereldoorlog gevonden in café Bakhuizen
In Bakhuizen is een bijzondere ontdekking gedaan. Bij de verbouwing van het oude café Bleeker zijn vier muurschilderingen gevonden. De schilderingen zijn in de Eerste Wereldoorlog gemaakt door een Belgische soldaat die naar Bakhuizen vluchtte.
Schilderen uit de Eerste Wereldoorlog gevonden
Op de tekeningen is te zien hoe de Belgen tegen de Duitsers vochten in de Eerst Wereldoorlog. De soldaten staan met geweren en kanonnen tussen de bomen. In de muren zijn gaten geboord. De schilderingen zijn daardoor erg beschadigd.
In 1915 stond een bericht in de krant dat Belgische soldaten in de oude katholieke kerk en in het oude café deze muurschilderingen gemaakt zouden hebben. De kerk is in 1919 afgebroken en het café is verbouwd. De tekeningen zijn dus een tijd uit het zicht geweest.
Behang van de muur
Het pand heeft net een nieuwe eigenaar gekregen. Toen de werkgroep Bakhuizen te horen kreeg dat er verbouwd werd, hebben ze geprobeerd de schilderingen terug te vinden. Voorzichtig is het behang van de muur gehaald en kwamen de tekeningen tevoorschijn.
Henk de Kroon van Histoarysk Wurkferbân Gaasterlân is blij met de vondst. "Het zijn hele bijzondere tekeningen." Vermoedelijk heeft één man de schilderingen gemaakt. "De manier van schilderen is op elke muur hetzelfde. De bomen, gezichten, het kan bijna niet anders dan dat dit door één man is gemaakt", vertelt De Kroon.
De experts uit België denken niet dat de man lang in het leger heeft gezeten. "Er staan een paar dingen op die niet kloppen. Er staan Franse officiers op en Belgische soldaten. Dat klopt niet. En de kanonnen zetten ze nooit voor de infanterie, maar er altijd achter. Dus deze man had strategisch niet zoveel inzicht."

Wat er met de schilderingen gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. "Dit wordt de woonkamer van de nieuwe eigenaar en die wil niet een tekening met vechtende soldaten boven de bank hebben." Er zijn verschillende opties. Zo kunnen ze de muren eruit halen en restaureren, maar dat kost al gauw 200.000 euro.
Een ander optie is dat de schilderingen achter een grote voorzetwand komen en daar bewaard blijven. "We hebben er professionele foto's van gemaakt en we willen bekijken of we die digitaal kunnen opknappen."
Erfgoed
Het zou jammer zijn als de bijzondere tekeningen verloren gaan. "Misschien mag dat ook wel niet. Als de Rijksdienst Cultureel Erfgoed zegt: 'Dit is heel waardevol, dit mag absoluut niet weg', dan mag je het als eigenaar niet weghalen."
Over twee weken komt de Rijksdienst Cultureel Erfgoed om de tekeningen te bekijken en kunnen ze meer te weten komen over de kunstwerken.
Henk de Kroon van Histoarysk Wurkferbân Gaasterlân over de tekeningen