Alyda Norbruis tweede op 500 meter tijdrit in Tokio: "Zilver met gouden rand"

Baanwielrenster Alyda Norbruis heeft op de Paralympische Spelen yn Tokio zilver veroverd op de 500 meter tijdrit in de klasse C1-3. Alleen de Australische Amanda Reid was sneller dan de 32-jarige Friezin. Reid klokte met 38,487 een wereldrecord. Norbruis noteerde 39,002.
Alyda Norbruis © Orange Pictures
Het is al de vijfde paralympische medaille voor Norbruis. In Londen 2012 won ze ook al het zilver op de 500 meter tijdrit. In Rio 2016 wist ze zelfs goud te winnen op dit onderdeel. In de Braziliaanse stad voegde ze ook nog het goud in de wegrace bij het wielrennen toe en het brons op de 3000 meter individuele achtervolging op de baan.
"Ik wist dat ik kans had op een medaille, maar dat het zo zou uitpakken had ik niet verwacht. Ik rij de beste race uit mijn hele topsportcarrière en die heeft geleid tot een zilveren medaille met een dikke vette gouden rand", zei Norbruis in een eerste reactie.
"Ik wil graag meegeven dat hoeveel hobbels je ook tegenkomt op de weg naar je doelen en dromen, je ze altijd moet blijven najagen en jezelf moet herpakken als het tegenzit. Mijn doorzettingsvermogen is denk ik altijd mijn grootste kracht geweest", aldus de wielrenster.
Alyda Norbruis