Rixt van der Horst gaat in Tokio voor goud; de enige prijs die nog ontbreekt

In onze reeks over de Paralympische Spelen volgen we de Friese sporters die naar Tokio afreizen. Deze keer Grouster Rixt van der Horst, die meedoet aan de dressuur. De amazone is intussen 29 jaar oud en is wereldwijd bekend in haar sport.
"De topsport heeft mij een soort van acceptatie gebracht", zegt Rixt van der Horst:
"Fijn dat jullie er zijn. Ik gaf net mijn paard Finsley iets te eten", zegt Rixt van der Horst wanneer we de manage binnenlopen. Van der Horst is intussen verhuisd naar Veldhoven (Brabant). Ze is druk bezig met de voorbereidingen voor de Spelen. Op vrijdag 27 augustus gaat zij voor het eerst los. Het worden haar tweede Spelen. Vijf jaar geleden veroverde ze in Rio twee keer brons en één keer zilver.

Paarden in quarantaine

Goud ontbreekt dus nog. "Daar gaan we nu wel echt voor", zegt ze terwijl ze Finsley uit het hok haalt om hem klaar te maken voor een nieuwe rit. "Het voordeel is dat ik al een Spelen heb meegemaakt. Ik wil nu vooral genieten. Dat heb ik de vorige keer niet zo bewust gedaan. Als je dat doet, dan komt de prestatie vanzelf wel."
Maar nu speelt corona ook een rol. "Dat is wel moeilijk. De paarden moeten zelfs een paar dagen in quarantaine. Ik weet niet of het helpt, maar alles is meegenomen. Er is sowieso geen publiek aanwezig. Dat kan nog wel raar voelen."
Rixt van der Horst © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Met grote passen stapt Finsley het hok uit. Chantal van Lutterelt, de groom van Rixt, neemt het paard mee naar de buitenbak. Rixt komt er in de rolstoel achteraan. Ze is met een zuurstoftekort geboren en heeft daardoor scoliosis.
Ze loopt niet goed, maar op het paard voelt ze zich thuis. "De topsport heeft mij een soort van acceptatie gebracht", zegt Rixt terwijl ze ziet hoe Chantal het paard losrijdt. "Ik wilde eerst altijd doen alsof er niks aan de hand was, maar dat kan gewoonweg niet. Daar loop ik tegenaan. In mijn sport kon ik wel zijn wat ik wilde. Zo kon ik ermee leven. Ik wil ook andere mensen inspireren. Laten zien dat alles mogelijk is, als je het maar wilt."
Rixt van der Horst in Veldhoven © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Rixt van der Horst over de Spelen in Tokio
Na een paar rondjes springt Chantal van het paard. Finsley gaat bij een krukje staan waar Rixt op staat. Zo springt ze op het paard. "De groom mag eerst even losrijden, anders lukt het mij niet. Dat is te zwaar voor mij. Maar op de proef zelf moet ik vlammen", zegt Rixt terwijl ze een oefening op Finsley doet.
"Dat vlammen gaan we doen. We gaan voor goud. Het is letterlijk de enige prijs die nog ontbreekt op mijn lijst. Voor de rest heb ik alles. We gaan ervoor."

Wanneer komt Rixt van der Horst in actie?