Zwemster Liesette Bruinsma wint paralympisch zilver op 400 meter vrije slag

Zwemster Liesette Bruinsma heeft donderdag zilver gewonnen op de 400 meter vrije slag op de Paralympische Spelen in Tokio. Het goud ging in een wereldrecord naar de Amerikaanse Anastasia Pagonis.
Liesette Bruinsma in Tokio © ANP
Pagonis nam in de finale van de categorie S11 al snel een voorsprong op de 20-jarige Bruinsma. De zwemster uit Wommels had moeite om in het midden van haar baan te blijven. Uiteindelijk tikte Pagonis aan in 4.54,49, Bruinsma in 5.05,34.
In de series zwom Bruinsma eerst een olympisch record (5.10,33), maar dat was ze ook al vrij snel weer kwijt aan Pagonis, die 4.58,40 zwom. Dat was toen een nieuw wereldrecord, dat eerst op naam van Bruinsma stond. In de finale scherpte Pagonis haar nieuwe wereldrecord verder aan.
Bruinsma was in 2016 met vijf medailles (twee keer goud, een keer zilver, twee keer brons) de meest succesvolle paralympiër van de Spelen in Rio de Janeiro.
Liesette Bruinsma komt nog vier keer in actie: vrijdag 27 augustus (50 meter vrije slag), maandag 30 augustus (200 meter wisselslag), woensdag 1 september (100 meter schoolslag) en vrijdag 3 september (100 meter vrije slag).
Het zilver van Bruinsma is de tweede Friese medaille op deze Paralympische Spelen. Woensdag won baanwielrenner Tristan Bangma goud.