"Extraatje voor leerkrachten achterstandsscholen is krankjorum"

Het extraatje voor leraren van scholen die grote achterstanden hebben, is een slecht idee. Dat zegt interim-directeur Joop Hakze van De Twine uit Dokkum. "Dat is weer een krankjorume actie die geen visie of achtergrond heeft."
De Twine is een van de 25 Friese scholen die in aanmerking komt voor de toelage. "Ik denk dat Slob denkt: 'dan heb ik weer wat gedaan', maar dit levert helemaal niets op", zegt Hakze.

Problemen veroorzaakt door oplossingen

Volgens Hakze is hier sprake van een oplossing die na een tijdje weer tot problemen leidt. "De mensen krijgen wat extra's, 150 euro per maand. Dat is hartstikke mooi in het begin, maar na verloop van tijd verdwijnt het geld in de huishoudpot. En over twee jaar houdt het plotseling op en zeggen ze: 'Hé, ik verdien veel minder'. En dan hebben de mensen er weer last van."
Bovendien vindt Hakze het niet eerlijk dat alleen de docenten van scholen met achterstanden de toelage krijgen. "Ze werken allemaal hard en nu krijgt een deel van de hardwerkende mensen wat en een ander deel niet."
Er zitten allerlei geleerden achter een bureau die steeds weer een beperkinkje vinden en er een pilletje bij bedenken.
Volgens Hakze moet het onderwijssysteem op de kop
"Ik denk dat we het hele onderwijssysteem tegen het licht moeten houden", gaat Hakze verder. "Het systeem doet geen recht aan kinderen en geen recht aan mensen. We proberen alle kinderen een stempeltje te geven. Er zitten allerlei geleerden achter een bureau die steeds weer een beperkinkje vinden en er een pilletje bij bedenken. Ik denk dat kinderen daar alleen maar een slecht zelfbeeld van krijgen."

Wat kan een kind wel?

Hakze vindt dat we uit moeten gaan van wat een kind wel kan. "Ieder kind heeft een unieke reden van bestaan. Als we daarnaar op zoek gaan en we helpen kinderen om dat te ontwikkelen, dan kin het zo zijn dat kinderen veel gelukkiger en rijker worden en dat het minder druk wordt bij de GGZ."