Liesette Bruinsma gaat voor vijf medailles "Maar rest van de wereld zit niet stil"

Zwemster Liesette Bruinsma uit Wommels was op haar zestiende met vijf medailles de meest succesvolle paralympiër van de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Nu, vijf jaar later, is er veel veranderd, maar het doel is nog altijd hetzelfde: vijf medailles.
Liesette Bruinsma kijkt vooruit op de Paralympische Spelen:
"Zowel bij het zwemmen als daarbuiten is er heel veel veranderd sinds de vorige Paralympische Spelen", zegt de intussen 20-jarige zwemster.
"Ik ben verhuisd, ik heb mijn diploma behaald en ik heb nu een vriend. In het zwemmen zelf heb ik hele grote stappen gemaakt. Ik ben fulltime aan het trainen in Amersfoort en hoef minder te reizen omdat ik hier nu woon. En ik heb geen school meer, dus ik heb ook meer tijd om te trainen."

Onzekerheid

De omstandigheden voor Bruinsma zijn de laatste jaren dus professioneler geworden. Dat is ook te zien aan haar tijden. "Op de 400 meter vrij ga ik nu dertien seconden sneller dan op de Spelen van 2016", zegt de para-zwemster.
Toch wil dat volgens haar niet zeggen dat ze in Tokio zomaar weer vijf medailles ophaalt. "Ik ben niet de enige die zichzelf verbetert. De rest van de wereld zit ook niet stil", weet Bruinsma.
Daarbij komt dat Bruinsma al een hele tijd niet tegen alle concurrentie heeft gezwommen. In september 2019 stond voor het laatst de volledige wereldtop aan de start van een wedstrijd.
© Orange Pictures
Bruinsma kent dus misschien niet eens al haar concurrenten. "Er is sowieso een Amerikaanse die er in 2019 nog niet bij was. Die heeft nu mijn wereldrecord op de 400 meter vrij zwemmen", zegt ze.

Genieten

De Friezin had op de Spelen van Rio een geheim wapen. "Ik weet dat ik in Rio van alles aan het genieten was. Ook al moest ik wachten op de bus, dan dacht ik: ik sta hier op de Spelen. Hoe vet is dat. Ik hoop dat ik dat weer heb. Omdat het wel een kunst is om hard te zwemmen. Als je het naar je zin hebt dan zet je ook goede resultaten neer", zegt Bruinsma.
Dat moet dan leiden tot vijf medailles. Maar op welke heeft ze de grootste kans op goud? "Ik ga voor alle vijf", zegt ze vol overtuiging. "Maar als je echt een antwoord wil. Dan heb ik op de 100 meter vrij de grootste kans."

Wanneer komt Bruinsma in actie?

Donderdag 26 augustus - 400 meter vrije slag
03.11 uur - Series
11.11 uur - Finale
Vrijdag 27 augustus - 50 meter vrije slag
02.37 uur - Series
11.04 uur - Finale
Maandag 30 augustus - 200 meter wisselslag
03.16 uur - Series
11.02 uur - Finale
Woensdag 1 september - 100 meter schoolslag
02.41 uur - Series
11.09 uur - Finale
Vrijdag 3 september - 100 meter vrije slag
03.23 uur - Series
11.59 uur - Finale