Tristan Bangma blij met goud: "Echt een droom die uitkomt"

Tristan Bangma heeft samen met zijn co-piloot Patrick Bos goud gewonnen op de 4 kilometer achtervolging. Hij pakt daarmee de eerste gouden medaille voor Nederland en ook het eerste goud voor een Fries in Tokio.
Tristan Bangma (links) en Patrick Bos © ANP
Bangma is blij met de gouden medaille die hij woensdag in Tokio gewonnen heeft op de 4 kilometer achtervolging. "Echt fantastisch. Alles viel vandaag op z'n plek, echt een droom die uitkomt. Ik heb er nog steeds niet echt woorden voor."

Kwalificatie ook subliem

Eerder woensdag reed hij bij de kwalificatie ook al een nieuw wereldrecord van 3.59,470, de eerste para-atleet onder de 4 minuten. "We reden een fantastische tijd, voor het eerst onder de vier minuten, echt uniek."
Dat betekende volgens Bangma nog niet dat ze al verzekerd waren van goud. "Daarna moet je de focus bewaren en zorgen dat je in de finale ook je ding doet. Het was zeker geen één-tweetje, we weten, de Britten werden in Rio kampioen, dus dat zij ook heel goed zijn. Het kon echt alle kanten op, maar we zaten er goed in, fantastisch dat we die gouden medaille hebben gewonnen."
Bangma zegt dat hij en zijn co-piloot Patrick Bos al gauw door hadden dat ze iets bijzonder bereikt hadden: "We hoeven niet heel veel te zeggen. Ik denk dat we allebei heel goed weten wat we hebben gedaan. Samen met onze trainer Jenning Huizinga, ook een Fries, hebben we hier hard naartoe gewerkt. Vandaag vielen alle puzzelstukjes op de goede plek. Heel mooi om met z'n allen hier mee te maken."

Medailleceremonie

Hij heeft genoten van de medailleceremonie. "Prachtig, dan komen de emoties. Dan besef je als het volkslied klinkt, wat we hebben gedaan vandaag, een heel waardevol moment."
Bangma kreeg veel felicitaties, onder meer van het Koninklijk Huis.
De atleet kijkt ook alweer vooruit naar volgende week: "Volgende week dinsdag rijden we de tijdrit op de weg en volgende vrijdag de wegwedstrijd. We weten dat de vorm goed is. We gaan vooral eerst hier even van genieten. Daarna de knop wel weer om, maar dat gaat helemaal goed komen."
Tristan Bangma reageert op gouden plak