Baanwielrenner Tristan Bangma wint goud op 4 kilometer achtervolging in Tokio

Baanwielrenner Tristan Bangma heeft woensdag goud gewonnen op de 4 kilometer achtervolging op de Paralympische Spelen. Met zijn co-piloot was hij in de finale veel te snel voor titelverdediger Stephen Bate uit het Verenigd Koninkrijk. De race werd na ruim 3200 meter afgeschoten toen Bangma zijn tegenstander inhaalde.
© ANP
Eerder op de dag had de Donkerbroekster zich met zijn co-piloot Patrick Bos gekwalificeerd met een nieuw wereldrecord van 3.59,470. Hij ging bij de race de hele tijd aan kop. Daarmee is hij de eerste para-atleet onder de 4 minuten.
Het is een droom die uitkomt.
Tristan Bangma
"Het voelt prachtig. Alles komt samen. Alles op dit ene moment. Ik heb er echt geen woorden voor, onder de vier minuten een wereldrecord en daarna de finale zo winnen. Het is een droom die uitkomt", zei Tristan Bangma in een eerste reactie op Twitter na zijn race en voor het ophalen van de medaille.
"Zo mooi om dit te beleven", zei Patrick Bos.
Bekijk het filmpje in de tweet hieronder:
Vooraf had Bangma al aangegeven dat de kans op een medaille groot was. "De 4 kilometer achtervolging en de wegwedstrijd, dat zijn voor ons de twee belangrijkste onderdelen. Daar hebben we ook de grootste kans om een medaille te winnen."
In 2016 won Bangma ook goud, dat was op de één kilometer op de baan.
Radio 'tribute' aan Tristan Bangma, met Engels commentaar van de gouden race
Tristan Bangma komt nog twee keer in actie: dinsdag 31 augustus met de tijdrit op de weg en vrijdag 3 september met de wedstrijd op de weg.