Alyda Norbruis wil nog een keer vlammen: "Blij dat ik er nog steeds ben"

In onze serie over de Paralympische Spelen volgen we de Friese sporters die naar Tokio mogen. Baanwielrenster Alyda Norbruis uit Ureterp gaat op 32-jarige leeftijd naar haar laatste Spelen. "Ik ben trots op wat ik heb neergezet."
Alyda Norbruis wil nog een keer vlammen: "Blij dat ik er nog steeds ben"
"Kijk, zo beginnen we altijd de starttraining", zegt Alyda Norbruis, terwijl ze in het midden van de grote sporthal in Apeldoorn staat. Om haar heen ligt een houten baan, waarop ze de hele dag rondjes aflegt.
Maar eerst fietst ze in rap tempo op een hometrainer. "We gooien eigenlijk alles er direct vol gas in, dan verkramp je later niet", zegt Norbruis. Na een half uur op de hometrainer pakt ze een helm en loopt met haar fiets de echte baan op. Haar trainster zet een apparaat klaar, waar Norbruis haar fiets in klikt.
Norbruis spring op de fiets die kaarsrecht op de scheve baan blijft staan. "Dit doen we dag in, dag uit op weg naar Tokio. Je traint elke dag een klein onderdeel van het grote geheel. Net zoals nu, dan doen we alleen de start. Morgen pakken we weer een ander aspect."
Alyda Norbruis © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Norbruis is drie maanden te vroeg geboren, tegelijk met haar tweelingzus. Daardoor kreeg Alyda een hersenbloeding en raakte ze spastisch en verlamd. Voor haar sport heeft ze vaak te maken met tegenstelling.
"Hoe meer ik me inspan, hoe meer ik bewegingen krijg die ik niet onder controle kan houden. Al die bewegingen en verkrampingen, maar je moet juist proberen om vol gas te gaan. De handrem gaat erop, maar die moet er eigenlijk af want je wilt vooruit."
Alyda Norbruis © ANP
Alyda Norbruis is geen kleine naam in de sport. Ze doet al jaren in de top mee. Intussen is Norbruis 32 en loopt haar carrière ten einde. Dat neemt ze mee naar Tokio, waar ze zichzelf niet als favoriet ziet. "Ik was altijd de beste op de 500 meter tijdrit, maar dat is niet meer zo. Het is dus ook niet realistisch om voor goud te gaan."
Zoiets maak je, hopelijk, nooit meer mee.
Alyda Norbruis hoopt dat er snel weer publiek bij de wedstrijden mag
Dit jaar zal er geen publiek zijn om haar aan te moedigen. Door corona is dat niet toegestaan, maar volgens Norbruis is dat geen probleem. "Ik moet juist genieten dat het anders, in plaats van ertegen aan schoppen dat het vreemd is. Het is gewoon wel uniek. Zoiets maak je, hopelijk, nooit meer mee. Dus dan kun je altijd zeggen: daar was ik bij. Dat je als oud vrouwtje zegt, dat je erbij was", relativeert ze.
"Ik zit in de laatste fase van mijn topsportbestaan. Ik kan er heel erg om 'sikkeneuren', maar ik kan beter genieten", zegt Norbruis. "Ik draai het liever om. Ik ben heel blij dat ik er nog steeds ben, dat ik naar Tokio mag en dat ik een mooi leven heb gehad als topsporter."

Wanneer komt Alyda Norbruis in actie?

- Woensdag 25 augustus - 03.00 uur - 3 kilometer achtervolging
- Vrijdag 27 augustus - 03.00 uur - 500 meter tijdrit