Bangma gaat voor goud op Paralympics, maar: "Titel op kilometer kan ik niet verdedigen"

"Een ding is zeker: mijn paralympische titel op de kilometer ga ik niet verdedigen." Dat zegt wielrenner Tristan Bangma uit Donkerbroek in de aanloop naar de Paralympische Spelen, die dinsdag beginnen. Dat zegt hij niet omdat hij niet in vorm is, maar om een hele andere reden...
Tristan Bangma in voorbereiding op de Paralympische Spelen:
In 2016 won Bangma, die maar één procent zicht heeft, samen met piloot Teun Mulder het goud op de 1 kilometer op de baan. Een echt sprintonderdeel. Intussen heeft Bangma zich meer toegelegd op de duuronderdelen.
"Ik ben nu een heel ander type renner", zegt Bangma. "Dat kan je echt niet meer met elkaar vergelijken."

'Heel bijzonder'

Mulder hield er na de Spelen van 2016 mee op en dus moest Bangma op zoek naar een andere piloot. Die vond hij in Patrick Bos. Een oude bekende, want met Bos pakte Bangma in december 2013 voor het eerst eremetaal op een NK.
"Dat is natuurlijk super bijzonder. Daar begon het echt voor mij. Dat was echt een droom die uitkwam", zegt Bangma, die zich dat nog goed voor de geest kan halen. "En dat samen met Patrick, die ik in 2012 op tv had gezien als de tandemwielrenner."
"Dat was toen tegen Teun Mulder. Nu weet ik dat ik samen met Teun naar de Spelen in Rio ben geweest en daar ook nog eens goud heb gewonnen. De cirkel is eigenlijk rond, want nu fiets ik weer met Patrick en gaan we samen naar de Spelen", zegt Bangma.
Tristan Bangma en Patrick Bos in 2019 © ANP Foto
Bos is veel meer een wielrenner voor de duuronderdelen en dus heeft ook Bangma zijn focus daar nu op gelegd. "De 4 kilometer achtervolging en de wegwedstrijd, dat zijn voor ons de twee belangrijkste onderdelen. Daar hebben we ook de grootste kans om een medaille te winnen."
Hoe de kansen precies liggen, is voor Bangma lastig in te schatten. "Het hangt van zoveel factoren af. De concurrentie gaat supergoed zijn", zegt de Fries. "We moeten vooral naar onszelf kijken en onze taken goed uitvoeren. Ik denk dat er dan iets heel moois mogelijk is, maar wat het dan is..."
"Als we doen wat we moeten doen, dan maken we zeker wel kans om te winnen. Maar het is geen een-tweetje", waarschuwt Bangma, die samen met Bos op drie onderdelen in actie komt. Naast de achtervolging en de wedstrijd op de weg, rijden ze ook nog de tijdrit op de weg.

Familie

Als de wielrenners een medaille winnen in Tokio, dan zullen ze dat niet meteen kunnen vieren met hun familie en vrienden. Vanwege de coronapandemie mogen zij niet naar Japan. "Dat is heel erg jammer, maar uiteindelijk ga ik er niet langzamer van fietsen", zegt Bangma.
"Ik vond het fantastisch dat ze in Rio waren. Dat doet iets met me. Maar uiteindelijk moet ik trappen en zo hard mogelijk fietsen", wet de 23-jarige parasporter.
"Het is nu wat het is. Het worden hele andere Spelen. Ik denk dat dat ook wel weer iets unieks is. Daar moeten we ons op voorbereiden en vooral aan overgeven en ons focussen op de dingen die we daar moeten doen", zegt Bangma.

Wanneer komt Bangma in actie ?