Houtmolen in Woudsend is bezorgd over schade in machines na wateroverlast

In Woudsend viel zondag in een paar uur zoveel regen als er normaliter in een hele maand valt. Bij houtzaagmolen De Jager zat de schrik er goed in, toen een bijgebouw met apparatuur vol water stroomde. "Ik stond er tot mijn knieën in het water", zegt molenaar Arjan Reekers.
© Omrop Fryslân, Earryt Sijens
In de werkplaats bij de molen staan verschillende machines om van het gezaagde hout meubelen te maken en er is allerlei gereedschap. Dat stond dus onder water. "We moeten nog bekijken wat de schade is, maar het ziet er problematisch uit", zegt de molenaar.
Een paar zandzakjes hebben niet geholpen. "Die lagen hier nog, want voor de zomer hebben we twee keer last van water gehad. Toen hadden we ze er neergelegd, maar die meer dan 130 millimeter van gisteren was niet tegen te houden."
© Omrop Fryslân, Earryt Sijens

Een kwestie van tijd

Het water zit in de poten van de houten meubels. "Dat moet even drogen. Het komt ook nog in de olie dus dan kan je het wel wat wegwerken. Daar zit ik niet over in. Wel over de machines die hier staan. In de loop van de week gaan we dat zien. Het moet eerst drogen, anders krijg je kortsluiting." Er komt nog een bouwdroger.
In de molen ligt hout en zaagsel, ook dat moet drogen. "Dat heeft ook tijd nodig, daar zie ik financieel niet heel veel schade."
Molenaar Arjan Reekers
© Omrop Fryslân, Earryt Sijens