Ype Albada had een record in de regenmeter: "Ik ben niet zo'n recordjager"

De zware regenval van zondag heeft een nieuwe Fries record opgeleverd. In Laaksum werd 125 millimeter gemeten. Nog nooit viel in Fryslân op een dag zoveel water. Weerman Ype Albada had dat record te pakken, hoe kijkt hij ernaar? En weerhistoricus Klaas Ybema ziet een nieuwe trend in het weer.
De regenmeter van Ype Albada in Laaksum © Ype Albada
Waarnemer Ype Albada heeft het record gemeten. "Uiteindelijk is het zelfs 125 millimeter geworden, want 's avonds heeft het ook nog geregend." Hij was er niet blij mee. "Laaksum is maar een klein plaatsje en alles stond blank."
Het record doet hem niet zoveel: "Ik ben niet zo'n recordjager. De regen had van mij niet gehoeven. Het valt en dan meet je het. In 2002 viel in de maand augustus 187 millimeter en de teller staat nu op 179 en daar komt de komende dagen niets meer bij."
Het was immers vrij droog, dus konden we wel wat gebruiken, mar zoveel had nu ook weer niet gehoeven.
Ype Albada

Digitale apparatuur kon het niet bijhouden

Al sinds 1990 houdt hij zich bezig met het weer. "Dat doe ik met een officiële regenmeter, die ze ook bij de KNMI gebruiken. Het is een opvangbuis en die giet je leeg in een meetglas. Daar past 60 millimeter in, dus gisteren liep het over een ander compartiment." Het regende zo hard dat de digitale apparatuur het niet bij kon houden. "Dat zijn twee lepeltjes, die gaan heen en weer. Het ging veel te hard."
Al het water was vrij snel weer weg. "Het was immers vrij droog, dus konden we wel wat gebruiken, mar zoveel had nu ook weer niet gehoeven."
Ype Albada
© CAMJO Media

Hoe kijkt de weerhistoricus ernaar?

"Zo'n record komt altijd als een verrassing", zegt weerhistoricus Klaas Ybema. "Het was wel duidelijk dat er veel zou vallen, dat was aangekondigd, maar een record is altijd een verrassing. Je weet nooit wanneer er zoveel regenwater komt."
Het oude record was nog maar vier weken oud. "Toen viel 113 millimeter, bij Sumar en daarvoor was het negen jaar geleden: op 31 augustus 2012 viel 110 millimeter in Sint-Anne. Daarvoor was het record al zo'n 15 jaar oud."
We zien dat plaatselijk de extreme neerslag toeneemt. Het is een trend.
Klaas Ybema

Extremen nemen toe

Volgens Ybema nemen de extremen toe. "In de jaren 1950/1960 kwam in heel Nederland de neerslag maar een keer of vijf, zes boven de 50 millimeter. De meeste jaren kwam het zo'n 10, 12 keer voor. Gisteren was het al de zeventiende keer dat het voorkwam in Nederland. Dat is dus ook een record. We zien dat plaatselijk de extreme neerslag toeneemt. Het is een trend."
Ook de kans op droogte en perioden met heet weer neemt toe. "De laatste drie zomers was dat zo. Dit jaar hebben we dat niet, nu hebben we in wolkbreukzomer. Het is nu een groene en groeizame zomer, afgelopen jaar was het zo warm, droog en dor. Elke zomer is weer anders."

Klimaatverandering

Maakt Ybema zich zorgen? "Op korte termijn niet. Op lange termijn moeten we ons daar wel zorgen over maken. Het heeft indirect met klimaatverandering te maken, het wordt warmer en natter. Maar ook droogte en warmte nemen toe. De extremen nemen toe. Daar moeten we wat aan doen en de oorzaak aanpakken."
Klaas Ybema