Eetcafé in Woudsend druk aan het opruimen: "We stonden tot onze knieën in het water"

Eetcafé De Pleats in Woudsend is maandag druk bezig om de gevolgen van de wateroverlast van zondag op te ruimen. Het eetcafé ligt op het laagste punt in het dorp. "We stonden op het terras tot onze knieën in het water", fertelt eigener Marije Siemonsma.
Eetcafé in Woudsend druk aan het opruimen
Ze vertelt hoe het zondag is gegaan. "Ik was aan het schoonmaken en toen zei mijn man 'je moet erom denken, we moeten de brandweer bellen, want zo meteen stroomt het weer naar binnen toe. We zitten echt op het laagst punt in de oude kern."
Het was niet voor het eerst deze zomer. "Ik heb al drie keer de brandweer gebeld. De andere twee keren waren we net op tijd om het water buiten te houden, maar met zoveel regen was er deze keer geen houden aan."

Halve meter

Vijf jaar geleden heeft ze het ook al eens meegemaakt. "Nu was het zo erg, dat de deuren niet meer open konden. Er stond wel een halve meter. We hebben gelukkig een hele grote kelder in het pand en daar stroomde alles in. We moesten de hele voorraad eruit halen. Met man en macht hebben we de hele kelder leeg gehaald."
De brandweer kwam en heeft met grote pompen geprobeerd om het water buiten te houden. Ook met zandzakken probeerden het water tegen te houden. "Dat hielp wel een beetje, we hebben alle deuren gebarricadeerd."
© Marije Siemonsma
Het water kwam in de onlangs geplaatste keuken. "Daar staan nu de bouwdrogers." Ze proberen zo snel mogelijk weer open te gaan. "Eerst moeten we kijken of alles het weer doet. De apparatuur moet worden gecontroleerd, we hopen morgen weer te kunnen draaien."
Marije Siemonsma