Kasten voor betere ventilatie op scholen staan vaak op het dak

Een beter, nieuw ventilatiesysteem voor de basisscholen betekent in veel gevallen dat er behoorlijk wat techniek bijkomt: op het dak. Want de meeste scholen zijn zo gemaakt dat er niet voldoende ruimte is tussen het dak en de lokalen eronder.
Een deel van de nieuwe installatie op het dak van de Leeuwarder Maximaschool © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Ventilatie is nodig om het coronavirus te bestrijden. Een van die scholen is de Leeuwarder Máximaschool. Daar zie je in de lokalen van de basisschool niet zoveel van het nieuwe systeem.
"Daar kunnen wij wel wat van zien, maar het grootste deel zit bij zulke bestaande scholen boven het dak. Zij zijn heel licht gebouwd en er zit geen ruimte tussen het plafond. Dus er is gewoon geen ruimte om het daar te plaatsen", zegt Anko Wiersma van het Winsumer bedrijf Friamco, dat de installatie aanlegt in opdracht van ENGIE Service Noord.
Zo ziet het er dan uit:
Het volume aan lucht dat straks heen en weer gaat, is aardig groot: 950 kilo voor ieder lokaal. En dat is ook te zien aan het formaat buizen op het dak.

Grote kast

Maar het meest opvallende is een grote kast waar alle lucht van buiten naar binnen bij elkaar langs gaat. De lucht die er uitgaat geeft tot 90 procent van de warmte mee aan de verse lucht die er binnenkomt. Dat en meer moet een lagere energierekening opleveren.
De nieuwe installatie van de Máximaschool is nog niet klaar. Een en ander heeft wat vertraging opgelopen. Net zoals in meerdere sectoren, lopen ook hier de leveringstijden voor sommige onderdelen flink op.
Het nieuwe schooljaar begint deze maandag.
Anko Wiersma van Friamco