Wereldkampioen Fries dammen: "De volgende komt uit Rusland of China"

Het was donderdag al duidelijk, maar nu is het officieel: Marten Walinga is wereldkampioen Fries dammen. Burgemeester Ina Sjerps uit Harlingen overhandigde hem zondag na afloop van de laatste partij de kampioensschaal.
© Omrop Fryslân, Simone Scheffer
Walinga's tegenstander, Folkert Groenveld uit Jutrijp, won nog wel de laatste partij, waardoor de eindstand na elf partijen 7,5 tegen 3,5 is.

Varkenshok

Het kampioenschap werd in het stadhuis van Harlingen afgewerkt. Dat was mooi voor de ambiance, maar het maakte de dammers weinig uit. "Natuurlijk is het een prachtig gebouw", zegt Groenveld, "maar als ze mij in een varkenshok neerzetten, dan verandert er voor mij helemaal niets. Het gaat alleen maar om wat er op het bord gebeurt."
Walinga vond de strijd om het wereldkampioenschap heel bijzonder. "Ik ben wel bij andere matches geweest en dan zie je die spelers helemaal in een soort flow. En dat is hier ook zo. Je wordt ermee wakker en je gaat ermee naar bed.
Burgemeester Sjerps hangt Marten Walinga een krans om
Het kampioenschap was donderdag al beslist. Toch moesten de laatste partijen wel gespeeld worden. "Daar was ik wel blij mee", zegt Groenveld, "want de laatste twee keer heb ik gewonnen en toen was hij al wereldkampioen, dus ik heb wel twee keer de wereldkampioen verslagen. Dat neem ik wel mee."

Fries dammen een internationale sport

De partijen werden live uitgezonden. Volgens Walinga is er internationaal veel belangstelling voor het Fries dammen.
"Het viel echt op dat een hele jonge generatie dammers en schakers het Fries dammen heeft ontdekt. En die zijn aan het spelen en die zijn er allemaal enthousiast over. Zij denken: wat een fantastisch spel. Wij willen hiermee doorgaan, wij willen ook wereldkampioen worden."

"Ik weet nu hoe het moet"

Walinga denkt dan ook dat het Fries dammen weleens een internationale sport kan worden.
"Het volgende wereldkampioenschap zal waarschijnlijk in Fryslân worden gehouden, maar de winnaar komt denk ik niet meer uit Fryslân. Ik denk eerder uit Rusland of China."
Groenveld denkt daar anders over. Hij heeft de smaak nu te pakken: "Ik weet nu hoe je een match moet spelen, dus ik zie een Chinees niet snel kampioen worden."