Plaatselijk bakken met regen: veel meldingen van wateroverlast

Het KNMI heeft voor Fryslân code geel afgekondigd, als waarschuwing voor zware regen. Er kunnen zondag lokaal buien voorkomen met veel neerslag en met kans op wateroverlast. Meldkamer Noord-Nederland krijgt veel meldingen van wateroverlast in de provincie, onder meer uit Woudsend en Heerenveen.
Plaatselijk vallen er bakken met regen:
In Woudsend is de brandweer druk met een melding bij de Bonifatiusschool aan de Melchior Clantstraat. Er zijn korpsen uit Woudsend, Balk, Heeg en Sint Nicolaasga gealarmeerd. De weg staat daar volledig blank door de hevige regenval.
Dat is ook het geval op het Kattebos in Heerenveen, daar kan het riool het water niet meer aan. Ook Rottum, Ouwsterhaule en Koudum hebben hinder van de regen. Aan de Schoonoord in IJsbrechtum moest water worden weggepompt door het brandweerkorps van Sneek.
Het centrum van Woudsend heeft ook last van het water en in de rondweg om het dorp heen is het Ie-aquaduct afgesloten.
Martijn Engbrenghof vanuit een regenachtig Woudsend
Code geel geldt zondag van 07.00 tot 15.00 uur. Het verkeer en buitenactiviteiten kunnen daaronder te lijden hebben. Ook voor Groningen, Drenthe en Noord-Holland was zondagochtend code geel afgekondigd.
Op camping De Wetterspetter in Indijk staat ook veel water. Ook weilanden en sloten komen onder water te staan.
De camping in Indijk is niet de enige: op Vlieland is men bezig om water weg te pompen op kampeerterrein Stortemelk. Onlangs moest dat ook al gebeuren.

Regenval van een maand

Het is het meest nat in het zuidelijke deel van Fryslân, met name in de omgeving van Heerenveen en Joure valt veel. In Heerenveen is al 75 millimeter regen genoteerd. Dat is veel, want gemiddeld valt er in Nederland in de hele maand augustus maar zo'n 78 millimeter.