Heerenveen gedoogt staantribune, maar Den Haag wil dat publiek zit

De gemeente Heerenveen gaat niet handhaven op het openstellen van de staantribune van SC Heerenveen, ook al heeft de landelijke overheid bepaald dat publiek in de stadions moet zitten.
Publiek bij een eerdere wedstrijd van Heerenveen © ANP
De voorzitter van de club heeft overleg gehad met de burgemeester van Heerenveen, meldt een woordvoerder van de gemeente. De burgemeester heeft besloten de situatie te gedogen, mede omdat er weinig tijd voor een andere oplossing was, zegt de woordvoerder.
De wedstrijd begint zaterdag om 18.45 uur.
"Geplaceerd betekent gewoon op je kont zitten", zei Hugo de Jonge vrijdag. Zo wil hij verspreiding van het coronavirus voorkomen.
Het viel rauw op het dak bij SC Heerenveen. In een verklaring zegt de club dat het niet haalbaar is om op zo'n korte termijn stoelen in het stavak te plaatsen.
De gemeente Heerenveen meldt nu dat het er vooral om gaat dat mensen niet heen en weer lopen, maar op hun eigen plek blijven. "Wel of geen rugleuning maakt dan niet zoveel uit."

Bron- en contactonderzoek

SC Heerenveen zei eerder dat het verplaatsen van de supporters naar andere vakken niet mogelijk is in verband met eventueel bron- en contactonderzoek. Nu kan nog voor alle supporters gekeken worden wie eromheen gezeten hebben, in het geval van een eventuele besmetting.
Het 'gedogen' van de staantribune geldt volgens de woordvoerder van de gemeente alleen voor deze wedstrijd. "We moeten bekijken hoe het loopt. Voor de volgende wedstrijd is er meer tijd." Die wedstrijd is volgende week zondag, in het eigen stadion tegen AZ.