Deze Friese hennep is niet voor consumptie

De hennepplant is het meest bekend van drugsproductie, maar de hennep op het land in Nieuwehorne is bedoeld voor een hele andere functie. Het dient als isolatiemateriaal dat CO2 kan opnemen.
Kijk hier naar de reportage
Twee jaar geleden begon in Fryslân een proef om te kijken of men dit proces hier kan opzetten. Met succes, want zaterdag is in Nieuwehorne en stuk van 30 hectare gemaaid.

Boeren

Als het aan de initiatiefnemer ligt, wordt het project steeds groter. Op dit moment werken er vijf agrarische bedrijven mee, maar als het aan ondernemer Marthijs Roorda ligt mogen dat er wel honderd worden. "We zoeken echt de samenwerking met de agrarische sector."
Het hennepveld bij Nieuwehorne © Omrop Fryslân, Jantine Stoffers
Het kan boeren ook helpen in de weg naar een gezonder verdienmodel, denkt Roorda. "De melkveehouders hebben nu maar één inkomstenbron: de melk. De productie van deze vezels kan helpen om een deel van het land te gebruiken en daar een vergoeding voor te krijgen."

Van vezels naar isolatiematten

De hennep moet nog wel worden bewerkt. "De verzel kan zich als het een beetje nat is scheiden van het hout. Als het dan opnieuw opdroogt, kan het goed uit elkaar worden gehaald. Die vezels kammen we en daar maken we isolatiematten van."
Wie bang is dat er straks overal drugs worden gekweekt, kan Roorda geruststellen. "We produceren de mannelijke plant van de hennep en de drugs komen vanuit de onbevruchte vrouwelijke planten. Dus dat staat ver uit elkaar."
Ondernemer Marthijs Roorda