Nog lang niet alle scholen klaar met ventilatie voor het nieuwe schooljaar

Nog lang niet alle scholen hebben voor het begin van het nieuwe schooljaar hun ventilatiesysteem op orde. Dat zegt directeur Marc Mulder van installatiebedrijf Pranger Rosier in Leeuwarden.
© Shutterstock.com (ungvar)
Het installatiebedrijf verwachtte voor deze zomervakantie veel werk op scholen voor nieuwe ventilatiesystemen, maar volgens Mulder hebben veel scholen meer tijd nodig om hier plannen voor te maken en ook het nodige geld bijeen te krijgen.
Mulder houdt er dan ook rekening mee dat veel werk aan ventilatiesystemen in de loop van het komende schooljaar moet worden gedaan.

Risico op coronabesmetting beperken

Veel scholen willen de ventilatie in hun gebouw verbeteren om het risico op coronabesmetting op school zoveel mogelijk te beperken. "Maar het is complex", vertelt Mulder. "Er is nog geen precieze regelgeving. Scholen weten daardoor niet precies waar ze aan moeten voldoen en dat maakt het lastig."

Kosten lopen in de tonnen

Het geld dat het Rijk uittrekt voor het verbeteren van ventilatie op school dekt volgens Mulder hooguit 30 procent van de kosten en ook dat is een complicerende factor. "De kosten van een nieuw ventilatiesysteem voor een ouder schoolgebouw met onvoldoende ventilatie loopt zomaar in de tonnen."
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
"Op dit moment, in de laatste weken van de zomervakantie, zouden we volop bezig moeten zijn, maar veel scholen hebben de plannen nog niet voor elkaar", zegt Mulder. De installateur heeft er wel begrip voor dat scholen meer tijd nodig hebben om de ventilatieplannen gereed te maken. "Voor een nieuw ventilatiesysteem moet je met buizen het hele gebouw door. Dan komen er vaak ook veel andere zaken los die moeten gebeuren. Vooral voor oudere scholen is het lastig."

CO2-meter in school

Mulder wijst erop dat er in Fryslân ook voldoende scholen zijn die klaar zijn met hun ventilatie en de zaken goed voor elkaar hebben, maar dat geldt voor lang niet alle scholen. Scholen die nog niet klaar zijn, moeten met een CO2-meter luchtkwaliteit scherp in de gaten houden. Als die kwaliteit niet goed is, moet er extra worden geventileerd door bijvoorbeeld de ramen open te zetten.

Extra werk in herfst- en kerstvakantie

Scholen zullen er niet aan ontkomen om met de ventilatie aan de slag te gaan. Mulder houdt daarom rekening met extra werk in herfst- en kerstvakantie. Dat de scholen het werk over meer tijd uitsmeren komt installatiebedrijf Pranger Rosier niet slecht uit. "Dat dit werk niet allemaal tegelijkertijd komt, past ons wel, want zoals de hele installatiebranche staan we te springen om meer medewerkers."
Directeur Marc Mulder van installatiebedrijf Pranger Rosier