Restaurant De Tjotter in Harlingen sluit na 22 jaar de deuren: "Dit is heel zuur"

Restaurants en kroegen kunnen door de coronacrisis bijna geen nieuw personeel meer krijgen. Dat heeft soms vergaande gevolgen. Zo heeft restaurant De Tjotter in Harlingen na bijna 22 jaar dinsdag de deuren gesloten. De beide koks die er al jaren werken, zijn om verschillende redenen opgestapt. En nieuwe zijn niet te krijgen.
Bekijk de reportage hier:
De 64-jarige eigenaar Jaap Zijlstra stopt met pijn in het hart. "Dit is heel zuur, ik wilde nog even doorgaan en niet zo midden in het hoogseizoen ermee stoppen.

Emotioneel

Met zijn vrouw Annemieke begon Zijlstra De Tjotter, dat een beroemd visrestaurant in Harlingen werd. "We hebben regelmatig de zaak vol, het liep goed." Maar zomaar zeiden beide koks het contract op. "Ik kan niet zeggen waarom, dat ligt gevoelig." Voor het opstappen heeft Zijlstra geen begrip, zeker omdat hij beide werknemers door de coronacrisis heeft geholpen.
Dinsdag, op de laatste dag, zat het restaurant nog vol. Aan het einde van de dag ging de deur op slot. "Heel emotioneel."
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Zijlstra zit al 45 jaar in de horeca. Daar komt voorlopig een einde aan. De Tjotter is te koop gezet voor 150.000 euro. De eigenaar hoopt dat de nieuwe eigenaar de zaak gaat doorzetten. "Dat verdienen Harlingen en Fryslân. Zoveel goede visrestaurants zijn er niet meer in onze provincie."
Jaap Zijlstra van restaurant De Tjotter in Harlingen