Ex-militair Braaksma: "We zijn niet voor niets in Afghanistan geweest"

De Nederlandse militairen hebben niet voor niets gevochten in Afghanistan. Dat zegt de nu 33-jarige Adol Braaksma uit Lioessens die twee keer naar Afghanistan op missie is geweest. Hij onderschepte met behulp van tolken de berichten die de Taliban naar elkaar stuurden.
Kijk hier naar de reportage
Diezelfde Taliban met extreme islamitische ideeën, hebben intussen de macht weer overgenomen in Afghanistan, na het vertrek van de westerse troepen uit het land.
We hebben het zaadje geplant voor de toekomst en de Afghanen laten zien wat er allemaal mogelijk is.
Adol Braaksma
Volgens Braaksma hebben de Nederlanders goed werk gedaan in Afghanistan. "We hebben het zaadje geplant voor de toekomst en de Afghanen laten zien wat er allemaal mogelijk is", zegt Braaksma die in 2009 in Uruzgan zat en drie jaar later in Kunduz. Hij vindt het jammer om te zien wat er nu gebeurt in Afghanistan en dat het zo snel gaat. "Dat had niemand gedacht."
Wel heeft Nederland volgens hem te snel Afghanistan verlaten. "Maar je kunt er ook niet altijd blijven." Braaksma werkte met diverse tolken en hoopt dat die snel in veiligheid worden gebracht.
© Eigen foto
Minister Bijleveld van Defensie heeft de veteranen hulp aangeboden. Op het Twitteraccount van het ministerie staat te lezen dat de ex-militairen worden opgeroepen om te praten over hun emoties. 'De situatie in Afghanistan kan veel oproepen. Weet: je bent niet alleen', schrijft het ministerie.
Braaksma zegt dat hij geen psychische hulp nodig heeft. "Ik heb een stabiel gezin en stabiele ouders en vrienden waar ik op kan rekenen." Hij kan zich wel voorstellen dat andere veteranen deze dagen wel in de problemen komen.
Adol Braaksma