Zomerkamp voor jonge mantelzorgers in Wijckel voorziet in plezier

In Wijckel is deze week een zomerkamp voor jonge mantelzorgers uit gemeente De Fryske Marren. Jonge mantelzorgers zijn kinderen met thuis een erg zieke ouder of ander familielid. Ze helpen bij het verzorgen en worden ook ingeschakeld bij huishoudelijke en andere taken.
Deelnemers en leiding van het zomerkamp voor jonge mantelzorgers in Wijckel © Omrop Fryslân
Deze kinderen gaan lang niet altijd op vakantie. Sociaal Werk De Kear organiseert daarom een zomerkamp voor hen met veel sport en andere leuke activiteiten. De kinderen vinden het ook heel prettig om onder lotgenoten te zijn, want die begrijpen je.
"Ik denk dat er meer jonge mantelzorgers zijn dan wij met z'n allen weten", zegt Annieck Bos van Sociaal Werk De Kear. "Als ze niet op vakantie kunnen, kunnen ze een paar dagen met ons op kamp en leuke dingen doen. Ze zijn dan met anderen die weten wat ze meemaken thuis."
Jonge mantelzorgers vertellen het voor niet uit hunzelf dat ze dingen niet kunnen doen vanwege zorgtaken.
Annieck Bos van Sociaal Werk De Kear
Dat begrip is er in de buitenwereld niet altijd. Zelfs op de scholen van sommige van de deelnemers is niet altijd bekend dat een leerling jonge mantelzorger is. "Soms lukt het met het huiswerk even niet, omdat de zorg voorgaat", vertelt Bos.

Voorlichting geven

Zij wil daarom het komende schooljaar meer voorlichting geven op scholen over jonge mantelzorgers. "Jonge mantelzorgers vertellen het vaak niet uit henzelf dat ze dingen niet kunnen doen vanwege zorgtaken."
Marrit (11) uit Sint Nicholaasga haar vader heeft een nierziekte en lag lang in het ziekenhuis. "Mijn moeder en ik moeten hem vaak helpen. Ik vind dit kamp wel fijn, omdat er meer kinderen zijn die net zoiets meemaken als ik."
Andere kinderen vinden het vaak raar wat mijn vader heeft, maar hier op het zomerkamp niet en dat vind ik fijn.
Shayenna (12), jonge mantelzorger
Shayenna (12) haar vader heeft een spierziekte en is daardoor beperkt. "Wij moeten hem vaak met dingen helpen. Hij kan niet naar het zwembad, met het vliegtuig reizen is ook lastig, een stuk lopen lukt ook niet, of hij moet met de rollator. Andere kinderen vinden het vaak raar wat mijn vader heeft, maar hier op het zomerkamp niet en dat vind ik fijn." Shayenna kijkt uit naar het suppen en het uit eten gaan met de groep.
Jorinde (11) uit Balk heeft regelmatig op haar demente oma gepast. "Je ziet hier dat je niet de enige bent." Ze heeft op haar school een presentatie gegeven over hoe het is om jonge mantelzorger te zijn. Daardoor is er nu bij klasgenoten meer begrip. "Ze snappen het nu beter als ik soms ben afgeleid of aan andere dingen moet denken."
Luister naar Marrit, Shayenna en Jorinde