Afghaanse zussen komen in actie voor Afghanistan

De zussen komen in actie voor Afghanistan, nadat de Taliban het land de afgelopen weken in hoog tempo heeft overgenomen. Met de stichting willen ze met name vrouwen en kinderen helpen, die het land niet konden ontvluchten en het moeilijk hebben.
Sara en Hasina Fard © Omrop Fryslân
De Afghaanse zussen Hasina en Sara komen in actie voor vrouwen en kinderen in Afghanistan, ze maken zich zorgen over de situatie: "De wanhoop, de mensen die het moeilijk hebben, vooral ook vrouwen en kinderen. De regering heeft het losgelaten, de president is weggegaan, wat kunnen de mensen nu verwachten?", vraag Hasina zich af.

Rol buitenlandse troepen

De Taliban kregen controle over belangrijke delen van het land, nadat buitenlandse militairen het land hadden verlaten. Sara zegt dat het daarna snel gegaan is: "Deze twee weken is alles veranderd door de oorlog. Vooral vrouwen en kinderen hebben het moeilijk, vrouwen hebben geen recht meer daar. Ze hebben goed gestudeerd, maar mogen niet naar buiten, ze moeten thuis blijven."
Ze nemen het de andere landen niet kwalijk dat ze weggegaan zijn: "Militairen zijn er heen gegaan, die moeten ook weer terug. Het is een onveilige plek. Je ziet al dat de president is weggegaan, dan moet je ook niet van andere landen verwachten dat ze blijven. Binnen twee weken hadden ze de macht over het hele land, het gaat niet de goede kant op, de geschiedenis komt terug."
Volgens Ade Roelands, die de zusjes helpt met de stichting Supporters Afghanistan, is het lastig om het ingezamelde geld op de juiste plek te krijgen: "Het is altijd ingewikkeld, je weet niet of de Taliban grip krijgen op de geldstromen." Roelands vindt niet dat mensen daarom bang moeten zijn dat hun geld bij de Taliban belandt: "Er moet vertrouwen blijven dat het daar nog kan komen, als de contactpersoon daar dat zegt."
Voor de zussen is het belangrijkste doel van de stichting het beschermen van de vrouwenrechten in Afghanistan. "We hopen dat de vrouwenrechten terugkomen, dat die niet verloren gaan. Niemand weet wat er nu gaat gebeuren."

Machteloos

De situatie in het land doet veel met de zussen, Sara vertelt dat ze bijna nergens anders aan kan denken: "Ik heb bijna al een week niet goed gewerkt. Ik ben wel aan het werk, maar mijn hoofd is vol. Vol van het nieuws. Het is echt moeilijk voor vrouwen en kinderen."
De zussen vertellen over hun zorgen:
Afghanistan mag niet vergeten worden, vindt Hasina: "Omdat ik mij zo machteloos voel wil ik voor mijn landgenoten iets betekenen. Onze stem laten horen. De hele wereld moet het weten. Op dit moment staat Afghanistan alleen. Ik denk: kom op, met z'n allen. We kunnen de kwetsbare mensen wel helpen."