Afghaanse Massud over terugkeer van de Taliban: "Kan er niet van slapen"

De snelle opmars van de Taliban in Afghanistan heeft iedereen verbaasd. Veel Afghanen proberen te ontkomen aan het nieuwe regime, maar dat is moeilijk: het land zit op slot. Massud volgt het nieuws uit zijn thuisland. Hij vluchtte eerder as 12-jarig jongetje uit Afghanistan.
Afgaanske Massud oer weromkommen fan de Taliban: "Kan er niet van slapen"
In Afghanistan wonen nog vrienden en familie van Massud. "Het is er niet veilig. Ze willen heel graag naar een ander land, ze willen vluchten. Ze vragen hoe ze dat moeten doen, maar ik weet het ook niet", zegt Massud over de mensen waar hij nog moeizaam contact mee heeft via internet. "Ze willen niet in de handen van de taliban komen."

"Erger kan niet"

Als 12-jarige jongen vluchtte Massud ook voor de Taliban naar Nederland, voor een veilige omgeving voor zijn familie en om hier een toekomst op te bouwen. Zo heeft hij nu een restaurant in Leeuwarden. Maar dat zijn vrienden en familie er nu nog zijn, doet hem pijn. "Ik kan er niet van slapen, ik word er verdrietig van", zegt Massud. Hij wijst erop dat het land ook nog eens te maken heeft met het coronavirus. "Erger dan dit kan niet, eigenlijk."
© Omrop Fryslân
Afghanistan is nu in de handen van de Taliban. Mensen zijn aan het vluchten, maar ze weten niet waar ze naartoe moeten vluchten
Massud
"Het begon met de taliban toen ze zijn weggegaan", zegt Massud over het vertrek van de buitenlandse troepen. "Ik vind het ook heel erg dat de president is weggegaan. Afghanistan is nu in de handen van de Taliban. Mensen zijn aan het vluchten, maar ze weten niet waar ze naartoe moeten vluchten."

Niet naar school

Ze vluchten voor de strenge regels van de Taliban, zoals dat vrouwen niet naar school mogen en dat er regels zijn voor het onthoofden van mensen. "Als je de taliban hoort, dan schrik je. Het is moeilijk om te geloven", zegt Massud. "Ik kan alleen wensen dat het daar in Afghanistan goed gaat."
Luister hier naar het verhaal van Massud