24 uur natuurtellen op Terschelling levert 1.027 soorten op

Een natuurtelling van 24 uur op Terschelling heeft 1.027 verschillende soorten opgeleverd. Het ging om een grote telling van de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie, die nu 100 jaar bestaat. Maandag worden de resultaten aan burgemeester Van de Pol aangeboden.
Een rustende eider bij Terschelling © Shutterstock.com (Menno Schaefer)
De NJN is een landelijke vereniging voor jongeren tussen de 11 en de 25 jaar. Sander Turnhout is voormalig lid van de vereniging en werkt als strategisch adviseur Healthy Landscape van Radboud Universiteit en SoortenNL. Hij heeft alle resultaten op een rijtje gezet.

Libellen

De 1.072 soorten neemt Turnhout een 'flink aantal.' "Het komt natuurlijk ook omdat het eiland zo divers is. Er zit natuurlijk nog veel meer. Er zijn ook seizoenseffecten, veel orchideeën die je in het voorjaar ziet, zijn er nu bijvoorbeeld niet. Maar wat echt opvalt is dat veel Zuid-Europese libellen intussen het noordelijkste puntje van Nederland hebben gehaald."
Sander Turnhout, strategisch adviseur Healthy Landscape van Radboud Universiteit en SoortenNL
Waar de afgelopen jaren droog en warm waren, heeft deze zomer heel wat goed gemaakt voor insecten, zegt Turnhout. "We zijn flink gestoken met z'n allen. Eigenlijk is het goed nieuws, want alle roofvliegen en libellen veren daardoor ook weer op."

Telteams

Er is over het hele eiland in groepjes geteld. "Een team planten, team zoogdieren, team zout water, team zoet water, team reptielen. Zij zijn kleine groepjes naar verschillende plekken gegaan om naar planten en dieren te zoeken."
In het rapport dat de burgemeester krijgt staan ook aanbevelingen. Maar volgens Turnhout valt het wel mee hoe kritisch het rapport is, omdat de natuur op Terschelling een belangrijke plek heeft.