Opening onderwijs komt geen dag te vroeg: "Afgelopen 1,5 jaar was lastig"

Online konden scholen veel, maar het komt niet in de buurt van het echte, fysieke onderwijs. Daarom is het een goede zaak dat instellingen in het mbo en hoger onderwijs straks weer open kunnen. Dat zegt Jan Dijksma van het Friesland College.
Lege gangen in het Friesland College afgelopen jaar © Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
"Vorig jaar hebben we op een bepaald moment een omslag gemaakt naar online onderwijs", zegt Dijksma. "Dan blijkt dat je meer voor elkaar krijgt dan je vooraf denkt. Maar het kan niet het echte werk vervangen."
Dat merken ze in het mbo enorm. "Je mist rechtstreeks contact, elkaar in de ogen kijken, elkaar dingen laten zien. Dat is online heel anders dan wanneer je bij elkaar op de vingers kunt kijken. Het wordt nu allemaal veel gemakkelijker."
Onderwijs heeft ook te maken met motiveren, met samenwerken, samen optrekken.
Digitaal kan veel, maar niet alles, zegt Jan Dijksma van het Friesland College
En niet alleen de overdracht van kennis is in het echt makkelijker dan digitaal. Dijksma: "Onderwijs heeft ook te maken met motiveren, met samenwerken, samen optrekken. Dat geldt niet alleen voor docent met student, maar ook voor studenten onderling."
De regel dat mensen 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden, vervalt stap voor stap. Studenten op universiteiten, mbo's en hogescholen hoeven zich er vanaf 30 augustus niet meer aan te houden.
Bij lessen en colleges mogen op z'n minst 75 mensen tegelijkertijd aanwezig zijn. Buiten de zalen moeten mensen mondkapjes op doen. Het kabinet adviseert studenten en medewerkers om zelftesten te gebruiken.
Zoals ze in het mbo fysiek onderwijs hebben gemist, geldt hetzelfde bij hogeschool NHL Stenden. "Het afgelopen anderhalf jaar was lastig voor onze studenten", zegt bestuursvoorzitter Erica Schaper. "Studenten vonden het ingewikkeld, werden onzeker, depressiever, hadden moeite om zich te motiveren. Je studententijd moet een heel leuke tijd zijn waar je je hele leven op terugkijkt met allerlei leuke dingen. Als de sjeu daarvan af is, is het heel lastig."
Hogeschool NHL Stenden in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
De versoepelingen die het demissionaire kabinet vrijdag aankondigde, komen daarom ook geen dag te vroeg. "Dit is heel goed nieuws. We kunnen nu het leeuwendeel van ons onderwijs weer fysiek doen. En studenten kunnen elkaar weer op de campus ontmoeten en contact hebben met de docenten."

75 mensen is geen probleem

Dat groepen in lokalen niet groter mogen zijn dan 75 mensen, betekent dat sommige hoorcolleges nog wel digitaal moeten. "Maar daar zullen de studenten wel mee kunnen leven", verwacht Schaper. "Vooral het werken in groepen is heel belangrijk, en het contact met elkaar in de gebouwen. Dus we zijn hier al heel tevreden mee."
Voor de mbo's is die beperking van 75 mensen ook geen probleem, zegt Dijksma. "In het mbo kom je niet zo snel aan 75 mensen in een ruimte. Dus dit is allemaal heel goed te hanteren."

Studenten begeleiden

NHL Stenden heeft een nieuwe campagne meer dan 100 nieuwe docenten aangetrokken. Die kunnen ze goed gebruiken, onder andere om de studenten te helpen met begeleiding. "Alle zaken die met kennis te maken hebben, zijn wel redelijk goed doorgegaan: de meeste studenten hebben hun punten wel gehaald. Maar de begeleiding hebben ze wel heel erg gemist, daar proberen we een grote inhaalslag te maken.
Schaper kan eerst niet wachten totdat alles weer losgaat. "Dit scenario was precies wat we uitgewerkt hadden: volledig open met een maximum van 75 in de lokalen. We kunnen prima van start en met heel veel plezier zien we alle studenten tegemoet."