Vooruitblik op de eredivisie: "Voorbereiding zegt helemaal niets"

Voor het eerst sinds zes jaar spelen SC Heerenveen en SC Cambuur beide weer op het hoogste niveau. Andor Faber en Arjen de Boer volgen de beide Friese clubs op de voet, en blikken vooruit op het komende seizoen.
Issa Kallon en Joey Veerman © Omrop Fryslân
Welke Friese ploeg heeft de beste voorbereiding gehad?
Andor Faber: "Ik denk dat SC Heerenveen de beste voorbereiding gehad heeft. De ploeg is bijna helemaal intact gebleven, en er waren geen coronaproblemen. Dat was bij Cambuur wel anders, daar kreeg een kwart van de selectie corona. Oefenwedstrijden gingen om die reden niet door.
Arjen de Boer: "De voorbereiding zegt helemaal niets. Vorig seizoen verloor Heerenveen alles, maar na vijf wedstrijden stonden ze tweede. De ploeg is in grote lijnen hetzelfde gebleven, en dus hoeft Johnny Jansen niet weer op nul te beginnen. Aan de andere kant: als alles hetzelfde blijft, verandert er ook niet zoveel. En zo'n rampseizoen als vorig jaar wil niemand nog een keer."
Zo'n rampseizoen als vorig jaar wil niemand nog een keer.
Arjen de Boer
Wie heeft het 't beste gedaan op de transfermarkt?
Andor Faber: "Er is niet een van beide clubs die erbovenuit steekt. Zowel Heerenveen als Cambuur heeft een aantal nieuwe spelers aangetrokken, maar echte grote namen zijn er niet naar Fryslân gekomen."
Arjen de Boer: "Met Milan van Ewijk heeft Heerenveen wel een prima vervanger gehaald voor Sherel Floranus. Met Sven van Beek heeft Johnny Jansen de karakterjongen die hij er zo graag bij wil hebben. Filip Stevanovic is een grote onbekende, maar heeft de potentie om uit te groeien tot een publiekslieveling."
Andor Faber: "Als ik dan moet kiezen, vind ik dat Heerenveen het 't beste heeft gedaan. Heerenveen heeft namelijk de selectie aardig op orde en bij Cambuur moeten er nog minimaal drie spelers bij."
Arjen de Boer: "Probleem bij Heerenveen is de spitspositie. Want als er geen concurrent komt voor Henk Veerman, kan hij zich net als vorig jaar weer de nodige 'snipperdagen' veroorloven."
© Omrop Fryslân
Van welke speler kunnen we het meest verwachten?
Andor Faber: "Als je naar beide selecties kijkt, dan is Joey Veerman verreweg de beste voetballer. Maar ja, de vraag is hoe lang hij nog bij Heerenveen speelt."
Arjen de Boer: "Hoe hij voetbalt, hij hoeft bij wijze van spreken geen contributie te betalen. Vorig jaar was hij goed voor 7 doelpunten en 10 assists, prima statistieken. Het is wel de vraag hoe gemotiveerd Veerman nog is. Hij wil graag een transfer maken, maar als geen enkele club het bedrag op tafel legt dat Heerenveen graag wil hebben, dan blijft hij gewoon in Fryslân. Ik ben benieuwd hoe hij daarmee zal omgaan."
Robin Maulun kan een revelatie worden.
Andor Faber
Andor Faber: "Als Veerman weggaat, verwacht ik bij Heerenveen het meeste van Tibor Halilovic. Bij Cambuur kijk ik het meest uit naar Robin Maulun en hoe hij zich staande houdt in de eredivisie. Met zijn voetbalstijl kan hij een revelatie worden."
© Omrop Fryslân
Wie van de twee clubs eindigt het hoogst?
Andor Faber: "SC Heerenveen. En dat lijkt mij niet meer dan normaal. Heerenveen is een vaste bespeler van de eredivisie en heeft een hogere spelersbegroting dan Cambuur."
Arjen de Boer: "Ik vind Heerenveen op alle posities beter dan Cambuur en met Joey Veermen hebben ze ook nog eens een speler met exceptionele kwaliteiten. Maar ik vind Cambuur meer een team en beter op elkaar ingespeeld. Conclusie: het ontloopt elkaar niet veel."
Op welke plaats eindigen SC Heerenveen en SC Cambuur?
Arjen de Boer: "De laatste drie jaar eindigde Heerenveen als 12e, 10e en 11e. Ik vind niet dat ze zich zo versterkt hebben dat ze veel hoger zullen eindigen. Bovendien moeten we nog maar afwachten wat er gebeurt met Joey Veerman. Gaat hij wel of niet weg? Ik denk dat een eindklassering tussen plaats 10 en 14 realistisch is."
Andor Faber: "Pfoe, moeten we de glazen bol er ook nog bij pakken. Heerenveen wordt 10e en Cambuur eindigt als 15e."