Magneetvissers halen mysterieuze buis boven water bij Peperga

Magneetvissers hebben een oud stuk metaal boven water gehaald in de omgeving van de Domeinweg, tussen Peperga en De Blesse. De vinders hebben de politie ingeschakeld en de Explosieven Opruimingsdienst doet onderzoek.
© René Wiegmink / ProNews
Het zware voorwerp is in Peperga uit De Lende gehaald, tussen de brug van de A32 en de spoorbrug westelijk daarvan.

Magneetklapper

De vondst werd gedaan voor Ivan Hofstee en zijn familie. "De magneet klapte op een stuk ijzer. Toen voelden we om te kijken wat het zou kunnen zijn, maar het was erg groot en zwaar. We hebben het uit het water gehaald en toen bleek het een soort kanon te zijn. Dat verwacht je niet."
De politie bij het voorwerp © Omrop Fryslân, Simone Scheffer
"Volgens de politie is het al oud, maar de EOD is onderweg en zal het onderzoeken", vertelt Ivan. "Het lijkt wel iets te zijn met schroefdraad, dus misschien is het nog van recenter datum. Misschien de Tweede Wereldoorlog. Er is ooit wel gevochten bij de Blesbrug, maar dit is een stuk verderop."
Verslaggever Simone Scheffer in gesprek met Ivan Hofstee
Volgens politieagent Nico Dijkstra is het nu vooral even uitzoeken wat er met het voorwerp moet gebeuren. "Mogelijk is het een kanon, maar voor hetzelfde geld is het gewoon een buis. Dat laten zij de EOD onderzoeken. We willen als politie graag in kennis worden gesteld bij zulke vondsten. Want soms worden er oude wapens gevonden."