Pluimveehouder Twijnstra uit It Heidenskip heeft al alternatief voor plofkip

In 2023 is de plofkip niet meer te koop in de supermarkt. De laatste supermarktketen heeft woensdag gezegd te stoppen met de verkoop ervan. Voor de pluimveehouders was het niet onverwacht: ze kijken al langer naar andere verdienmodellen. Zo ook maatschap Twijnstra-Wijnja van It Heidenskip, die sinds kort over is op de zogeheten '1 ster Beter Leven kip'.
Folkert Twijnstra op zijn erf © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
"Kijk, dit zijn de kleine kuikentjes", begint Folkert Twijnstra zijn verhaal, terwijl hij een deur van de stal opendoet. Hij is sinds 2015 bezig met de overgang naar een andere vorm van het houden van pluimvee. Minder kippen is het doel.
Achter de deur rennen kleine kuikentjes van de ene naar de andere kant. Grote, gele lichten houden de stal warm, zodat de diertjes kunnen groeien. Het is de tweede lichting '1 ster kip'. Deze kip is rond de 56 dagen klaar voor de verkoop. Bij de reguliere kip gaat dat sneller.
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Maar dat is niet het enige verschil. "Deze kip heeft meer ruimte", zegt Twijnstra. "Je moet rekenen in kilo per vierkante meter. Deze kip heeft 25 kilo per vierkante meter. Reguliere kippen zitten op 42 kilo per vierkante meter. Dat is dus veel meer op zo'n klein hokje."
Twijnstra staat achter de veranderingen en denkt dat het de toekomst is. Volgens hem valt er veel te halen als boeren kleinschaliger kunnen, maar dan moet het wel iets opleveren. "Maar je wordt er eigenlijk ook door gedwongen. De retailers bepalen de koers en daar moet je het mee doen", zegt hij.
De '1 ster kippen' van Twijnstra hebben meer ruimte © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
"Voorheen had ik 180.000 kippen en daarvan zijn er nu nog 80.000 over. Dat is dus een flink verschil", zegt Twijnstra. "Als de consument de prijs betaalt, dan is dat voor ons ook prima te doen. Soms zit je nog een beetje met de prijzen van het voer, want die kunnen hoog zijn."
De omslag is nog niet helemaal afgerond, want er moet nog verbouwd worden op het boerenbedrijf. "We willen een vergunning voor een uitloop krijgen, zodat de dieren lekker naar buiten kunnen. Die aanvraag ligt bij de gemeente en hopelijk is dat snel rond."
Verslaggever Willem Vermeltfoort bij de maatschap van Folkert Twijnstra