Spanning in Wommels op Freuledag, maar voor Spannum is het snel voorbij

Spanning in Wommels op deze kaatsdag, want alle jongens die meedoen, hopen natuurlijk de Freule te winnen. Zo ook het partuur van Spannum, al weten ze dat het een lastig verhaal gaat worden. In de eerste omloop treffen ze Bolsward en dat is een goede tegenstander.
De dag van de Freule
Fedde Hansma, Stijn Vincken en Niels de Boer stappen 's ochtends om kwart voor acht op de fiets naar Wommels. Daar arriveren al flink wat mensen. De bezoekers moeten allemaal de QR-code laten zien.
Dat gaat goed, maar de papieren versie is soms wat lastiger. Toch blijft iedereen vrolijk. De mensen zijn blij dat ze weer naar de Freule kunnen.
© Omrop Fryslân, Simone Scheffer
Dat geldt ook voor Habtamu de Hoop. Het Tweede Kamerlid is vrijwilliger bij de Freule. Hij controleert de tribune in plaats van de regering. Volgens De Hoop, die zelf twee keer op de Freule kaatste, is het dé dag van Wommels. "Ik wil er de hele dag bij zijn en niets missen."
En ook commissaris van de Koning Arno Brok is van de partij. Hij geeft de organisatie complimenten. Het is volgens hem goed voor de kaatssport dat de Freule kan doorgaan. Voorzitter Tjeerd Dijkstra neemt de complimenten graag in ontvangst en is zelf ook blij met het feit dat er publiek bij kan zijn.
© Omrop Fryslân, Simone Scheffer
En zo is iedereen vrolijk in Wommels op deze dag. Al is het partuur van Spannum snel klaar, want in de eerste omloop vliegen ze er al uit.
Ze kaatsten goed, vinden ze, maar waren toch een maatje te klein voor Bolsward. "Dat is balen", zegt Fedde Hansma. "De Freule, die wil je toch graag winnen."
Opening van de Freulepartij © Omrop Fryslân, Simone Scheffer