"Ratten bij Voedselbank is een zeldzaamheid"

Het komt zelden voor dat er ongedierte bij een Voedselbank wordt gevonden, zegt Henk van der Meer van de landelijke vereniging van Nederlandse Voedselbanken. Dat er ratten worden aangetroffen, zoals in Leeuwarden het geval was, is helemaal een zeldzaamheid.
Voedselbank Leeuwarden © Omrop Fryslân
"In de afgelopen tien jaar is dit misschien de tweede keer dat we alles weg moeten gooien. Dat betekent dat de situatie ernstig was", zegt Van der Meer.
Dat er muizen op een gebouw met eten komen, is op zichzelf niet zo vreemd. "Maar als je daar op tijd bij bent met ongediertebestrijding, dan heeft het geen ernstige gevolgen. Maar als je dat een aantal weken op z'n beloop laat, kan het wel snel gaan. Wanneer je dan zoveel ongedierte hebt, heb je geen andere keuze dan het weggooien van voedsel."

Protocol

Van der Meer vertelt dat er wel bepaalde protocollen zijn. "Er is een handboek voedselveiligheid voor alle 171 Voedselbanken in Nederland. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert en kan net zoals bij bedrijven optreden en overgaan tot sluiting."

Verantwoordelijkheid

Van der Meer legt uit dat het maar net van de situatie af hangt wie er verantwoordelijk voor is. "De gemeente hoort op te treden bij bijvoorbeeld ratten aan de waterkant. Maar als ze eenmaal binnen zijn, moet de Voedselbank zelf actie ondernemen. Door een professionele ongediertebestrijder, want zoiets kun je niet zelf."
Henk van der Meer van Voedselbanken Nederland
In Leeuwarden was al bekend dat er ongedierte was en er was ook al een bestrijder ingeschakeld. Maar dat heeft niet geholpen. "Muizen en ratten vermenigvuldigen zich ontzettend snel. Als er dan even geen aandacht voor is, dan is het zomaar gebeurd", geeft Van der Meer aan.
De eindverantwoordelijkheid ligt volgens hem in de eerste plaats bij Stichting Voedselbanken Leeuwarden. "Het is een zelfstandige stichting die lid is van de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken. Zij kunnen hulp inroepen van ons voor advies en training. Maar het is hun verantwoordelijkheid om problemen met ongedierte op te lossen."

Voedselbonnen

De landelijke vereniging kan wel helpen door eten aan te bieden, zegt Van der Meer. "We hebben met Leeuwarden afgesproken dat als de zaak weer open gaat, wij vanuit de landelijke organisatie wat extra voedsel kunnen leveren. Maar in eerste instantie moet een stichting zelf voor de calamiteiten zorgen."
Als het zo is dat de ratten van buiten komen, zou er ook steun kunnen komen van de gemeente. "Als de gemeente steken heeft laten vallen, zou je ook kunnen zeggen dat de gemeente meebetaalt aan de bonnen."