Boerin Nynke Koopmans stapt uit FvD en volgt Van Haga

Oud-Statenlid en actieboerin Nynke Koopmans uit Tytsjerk stapt uit Forum voor Democratie. Ze maakt de overstap naar de nieuwe partij van het eveneens oud-Forumlid Wybren van Haga.
"Van Haga was de reden dat ik naar Forum kwam":
Van Haga zat eerder voor de partij van Thierry Baudet in de Tweede Kamer, maar stapte daar eerder dit jaar al uit. "Van Haga was de reden dat ik naar Forum ben gekomen", zegt Koopmans. "Zijn manier van politiek bedrijven spreekt mij aan."
Nu Van Haga uit de partij is gestapt, is het volgens Koopmans dus ook logisch dat zij hetzelfde doet.
Voordat Van Haga de politiek in ging, zat hij in de vastgoedwereld. Hij was eigenaar van Sjopperdepop BV. Van Haga was sinds begin jaren '80 lid van de VVD en voor die partij kwam hij in 2017 ook in de Tweede Kamer. Twee jaar later werd hij uit de fractie gezet wegens een integriteitskwestie.
Van Haga heeft toen een tijdje als zelfstandig lid in de Kamer gezeten, tot hij zich in 2020 aansloot bij Forum voor Democratie. Daar stapte hij in mei op, omdat hij het niet eens was met een controversiële 5 mei-poster die door de partij was ondertekend.
Kortgeleden heeft de oud-huizenbaas een nieuwe partij opgericht: Belang van Nederland (BvNL). Hij wil opkomen voor ondernemers. Daar past Nynke Koopmans volgens hem goed bij: "Zij staat letterlijk met beide benen in de klei als boerin. Ze heeft ervaring, want ze heeft lang in de gemeenteraad gezeten. Zij past goed bij Belang van Nederland."

Vierde partij in twee jaar

Nynke Koopmans zat eerder voor de VVD in de Staten. De afgelopen jaren was ze gemeenteraadslid voor die partij in Tytsjerksteradiel. Ze stapte in 2019 uit de VVD, omdat ze het niet eens was met het stikstofbesluit van het kabinet. Ze richtte toen de Partij voor de Boeren op. Ook sloot ze zich aan bij Forum voor Democratie. Ze kwam op de 22ste plaats op de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart. Koopmans' doel was om het boerengeluid beter te laten horen in Den Haag.
BvNL is dus Koopmans' vierde partij in twee jaar. Niet vreemd, vindt Koopmans zelf: "Er is de afgelopen tijd veel veranderd in Nederland. Het gaat mij om vrijheid. Vrij zijn. Kijk, de uitgangspunten van Forum voor Democratie en BvNL staan dicht bij elkaar. Zowel Forum als Van Haga dragen dat uit. Als je dat nu voor de één of voor de ander doet, maakt niet zoveel uit. Het gaat mij om de zorg over vrijheid."

Koopmans Kandidaat-Kamerlid?

Koopmans wil met een groep jonge mensen aan de slag om in de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel te worden gekozen. Daarna wil ze verder kijken hoe ze de partij kan helpen. Van Haga ziet in haar wel een Kandidaat-Kamerlid: "Jazeker, in de Tweede Kamer moeten gewoon meer mensen komen uit de praktijk. Die weten wat er speelt."