Mogelijk historische scheepswrakken op Vliehors: "Mijn hart sloeg op hol"

Het is de droom van iedere jutter: een eeuwenoud scheepswrak vinden. Hein van Houten komt mogelijk in de buurt. Op de Vliehors van Vlieland heeft hij spanten en een stuk van de romp gevonden. De scheepsresten kwamen aan het licht door de extreme weersomstandigheden van de laatste weken.
historische scheepswrakken op Vliehors
"Kijk, dit is de plaats waar ik hem gevonden had", begint Hein van Houten zijn verhaal. Hij is als natuurfotograaf veel op de Vliehors te vinden, maar vorig weekend maakte hij wat nieuws mee.
"Ik zag in de verte een soort van balk boven een zandduin uitsteken. Ik ben erop af gelopen en heb het met een schep uitgegraven."
Hein van Houten met een stuk hout op Vlieland © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Al snel blijkt dat het niet om één balkje gaat. Van Houten haalt vier grote planken naar boven. Het lijkt op de buitenkant van een schip. In de balken zitten houten verbindingspunten, die mogelijk aan andere balken vast hebben gezeten.

Hart overstuur

"Deze manier van balken verbinden werd tot een paar honderd jaar geleden gebruikt. Later ging met over op bronzen verbindingstukken, daardoor sloeg mijn hart op hol. Deze vondst doe je maar één keer in je leven."
Scheepswrakken op Vlieland © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Van Houten woont al zijn hele leven op het eiland, maar dit heeft hij nog eerder meegemaakt. "Ik vind het zo bijzonder. Maar het is niet alleen de vondst zelf, het is ook de plek ervan. We staan midden op de Vliehors. Normaal vind je zoiets aan de rand van de kust, maar niet te midden van deze zandplaat."
De natuurfotograaf denkt zelf dat het komt doordat de Vliehors vroeger veel lager lag dan nu. Op die manier konden de schepen er nog varen.
De komende dagen gaat Van Houten op zoek naar meer wrakstukken. Hij wil dan een professional zoeken die de wrakstukken kan dateren.
Verslaggever Willem Vermeltfoort op de Vliehors