Buitenzwembaden hebben last van slecht weer: "Normaal 700 mensen op een dag, nu tien"

Regen, onweer en lage temperaturen. Het weer is verre van mooi voor de tijd van het jaar. Het is nog niet lekker weer om een duik te nemen in een buitenzwembad. Dat zien de zwembaden ook aan de cijfers.
Zoveel bezoekers als in normale jaren lukt dit jaar naar verwachting niet:
In buitenzwembad Haulewelle in Haulerwijk is het rustig. Dat is dit jaar geen uitzondering, vertelt badmeester Christine Beggel. "Als het een mooie dag is, hebben we zomaar 700 man. Met dit weer zit je net aan 10 kinderen."
Op een mooie zomerdag ligt het zwembad vol met kinderen en zitten de ouders op het terras. Maar met regen en onweer gaan mensen niet lekker een dag naar het buitenbad. "Ik denk dat de zomer overgeslagen wordt", zegt Beggel. "Het blijft constant rond de 18 graden. Dan weer regen en onweer."

Nog lang geen 30.000

Het zwembad organiseert wel speciale activiteiten om toch wat mensen te trekken. Maar de 30.000 waar ze in gewone jaren op konden rekenen, redden ze nu niet. "We zitten nu op 15.000 bezoekers en de zomerperiode is bijna voorbij. Dus we zijn nog lang niet bij de 30.000."
Toch blijven ze positief. "Je weet niet wat er komt, misschien hebben we in september nog een hittegolf."
Als je in het water bent ben je toch al nat, dus dan maakt het niets meer uit.
Regenwater maakt niet uit, zeggen ze in Haulerwijk
Het bad gaat in ieder geval niet dicht vanwege regen en onweer. "Je kunt je erop kleden. Als het regent zet je de paraplu maar op. Als je in het water bent ben je toch al nat, dus dan maakt het niets meer uit."

Minder recreatieve zwemmers

In het openluchtzwembad in Hallum is het ook rustig. "We hebben vooral minder recreatieve zwemmers, onze eigen mensen blijven echt wel komen", vertelt Jantine Kuiken van zwembad De Sawn Stjerren in Hallum.
Er is wel een groot verschil met vorig jaar. Er zijn meer mensen die baantjes trekken in het bad. Dat komt onder andere door de coronamaatregelen.

Graag duizend per week

Het weer is van grote invloed op het buitenzwemmen, zegt ook Kuiken. "We hebben nog niet echt warme dagen gehad waarop we echt veel bezoekers hadden. We komen steeds aan de 400 bezoekers per week. Als we duizend bezoekers per week hebben, dan zijn we echt blij."