Nieuw cultureel podium geopend in jugendstilpand De Utrecht in Leeuwarden

Leeuwarden heeft er weer een nieuw cultureel podium bij. Het gaat om het pand De Utrecht aan de Tweebaksmarkt in de Leeuwarder binnenstad. Zaterdagochtend is de eerste tentoonstelling geopend. Die is door kunstenaar Anke Roder gemaakt. Ze liet zich inspireren door het gebouw.
Dit is het nieuwe culturele podium in Leeuwarden:
Het gebouw uit 1904 deed eerder dienst als levensverzekeringskantoor. Vier jaar geleden kochten Tjeerd en Astrid van der Hoek het monumentale pand in art nouveau stijl. Een team, dat voor het grootste gedeelte uit Friese ontwerpers bestond, heeft het nu klaargemaakt voor de komende honderd jaar.
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Zo is er achter het pand een gedeelte bijgebouwd. Dat is gedaan in de vorm van een diamant, zegt eigenaar Astrid van der Hoek. "Er zit geen rechte wand in de aanbouw. Er zitten veel ramen in en op het dak liggen tegels gemaakt door Koninklijke Tichelaar in Makkum."
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Het is de bedoeling dat het een plaats wordt waar kunstenaars zich kunnen laten inspireren. "Maar het is veel meer", zegt Van der Hoek. "In het verleden zat er een theater. We willen kijken wat we daar nog mee kunnen gaan doen. Dat we hier bijvoorbeeld kleine concerten geven of een voorstelling. Er is ontzettend veel mogelijk en dat willen we graag delen met iedereen."
Het jugendstilgebouw is nu op afspraak te bekijken op vrijdag- of zaterdagmiddag.
Verslaggever Hayo Bootsma was bij de opening van de tentoonstelling in De Utrecht