Sifan Hassan: van Leeuwarden naar mythische status in Tokio

"Brons is niet wat we hadden verwacht, maar het is nog altijd heel knap." Geart van der Zee zat met spanning te kijken naar zijn oud-verenigingsgenoot Sifan Hassan. Die pakte vrijdag haar tweede olympische medaille: na goud op de 5 kilometer werd ze vrijdag derde op de 1.500 meter.
Van Leeuwarden naar Tokio: het verhaal van Sifan Hassan:
De naam van Hassan wordt niet snel vergeten. Ze had al een imposante erelijst, maar op deze Olympische Spelen breidt ze die in ieder geval met twee medailles uit. En ze hoopt nog een derde te halen, op de 10 kilometer. Hassan zorgt voor een unicum: ze is de eerste atleet die de 1.500, 5.000 en 10.000 combineert op de Spelen.
Een deel van haar jeugd bracht ze door in Leeuwarden, waar ze hardliep bij atletiekvereniging Lionitas. Geart en Frouke van der Zee waren haar verenigingsgenoten en volgen haar nog altijd. Dus ook vrijdag, bij de olympische finale van de 1.500 meter. Dat doen ze met zonen Yme en Hidde.

Wachten is moeilijk

Die laatste is er zeker van dat Hassan goud pakt, Geart houdt een slag om de arm. "Sifan is wat meer van het wachten. In hoeverre kun je dat doen op de 1.500 meter?"
Sifan Hassan rechts, met haar concurrentes in de achtervolging © ANP
Hassen wacht inderdaad niet af. Ze probeert de race hard te maken, loopt lang op kop, maar wordt in de laatste ronde ingehaald door Faith Kipyegon en Laura Muir. Brons dus. "Zilver had ik wel op gerekend", zegt Geart van der Zee. "Ik had niet verwacht dat ze nog achter Muir zou zitten."

Veel wind in het stadion

"Ik wilde de race hard maken, maar er stond veel wind in het stadion", zegt Hassan na haar bronzen race. "Ik ben licht, dus ik kon niet echt goed doortrekken. Voor Kipyegon was het makkelijk achter mij te lopen. Ze doet maar één afstand, dus is ook frisser. Ik miste de kracht om te versnellen."
De familie Van der Zee kent Hassan dus al lang. Over haar verleden in Ethiopië zegt Hassan niet veel. Wat wel bekend is, is dat haar zelfstandige leven in Nederland begon in Leeuwarden.
Ze stond als schuchter meisje langs de kant van de baan te kijken.
Geart van der Zee over Sifan Hassan haar eerste periode bij Leeuwarder atletiekvereniging Lionitas
In 2008 kwam ze als 15-jarig meisje aan in Nederland. Ze verbleef eerst in een gesloten opvang in Zuidlaren en daar begon ze voorzichtig met hardlopen. Na acht maanden verhuisde ze naar de Leeuwarden wijk Aldlân. Het duurde niet lang voordat ze daar het lopen weer oppakte bij Lionitas.
Ze stond als schuchter meisje langs de kant van de baan te kijken", vertelt Geart. "Waar moet ik zijn?" Met een vriend vroeg Geart aan Hassan of ze mee wilde rennen.

Olympische droom

Volgens Yke Schouwstra, haar trainster bij Lionitas, sprong Hassen er direct uit. Al vroeg zei ze dat ze naar de Spelen wilde. Geart en Frouke vertellen dat communicatie in het begin lastig was. Over haar dromen hadden ze het dan ook niet. Maar kwaliteit zagen ze wel in het meisje, dat waren de eerste signalen van haar olympische droom. En die kwaliteiten hebben Hassen nu dus al twee olympische medailles gebracht.
Sifan Hassan na de 1.500 meter, waarop ze brons pakte © ANP
Geart en Frouke hopen dat het verhaal van Hassan een inspiratie kan zijn voor andere atleten, bijvoorbeeld haar eigen kinderen.

90 procent kans op nogmaals goud

Sifan Hassan is nog niet klaar in Tokio. Ze heeft haar zinnen gezet op een derde medaille. Zaterdag om 12.45 uur trekt de ze hardloopschoenen nog een laatste keer aan, dan voor de 10.000 meter. Daar houdt ze vertrouwen in: "Ik zeg 90 procent kans dat ik goud win morgen op de 10.000 meter."