Man aangehouden na tientallen branden in Harlingen

De politie heeft een 25-jarige man aangehouden die verdacht wordt van brandstichting. Tussen januari 2018 en februari 2021 waren er meer dan 60 branden in de Friese havenstad.
© CAMJO Media
Volgens de politie was er bij 22 branden "duidelijk sprake van brandstichting". Het is niet duidelijk voor hoeveel van die branden de man verantwoordelijk is, die nu door de politie is aangehouden. "Het moet nog worden onderzocht van welke branden hij precies wordt verdacht en wat de reden is geweest", zegt politiewoordvoerder Thijs Damstra.

Brand bij woningen en ziekenhuis

De branden hebben volgens de politie nog steeds veel impact op de inwoners van Harlingen. Ze waren vooral in Oosterparkwijk en in Plan-Zuid.
Eén van de branden was in het ziekenhuis, en meerdere auto's gingen in vlammen op. Ook bij woningen werd brand gesticht.

Bang

"Mensen waren bang voor hun spullen, voor hun gezondheid en voor de gezondheid van anderen", zegt Damstra.
De politie nam de zaak hoog op Meerdere keren is er buurtonderzoek gedaan. Er zijn ook camerabeelden bekeken.
Beelden van branden in Harlingen
Het onderzoek heeft geleid naar een 25-jarige inwoner van Leeuwarden. De politie gaat vrijdag in gesprek met de verdachte.
Het onderzoek van de politie is nog niet afgerond. De politie is nog steeds op zoek naar mensen die informatie hebben over de branden.