"Het is de mooiste wedstrijd die ik ooit in mijn leven heb gezeild"

In 75 jaar is de ontknoping van de SKS nog nooit zo spannend geweest als die van 2018. Op de laatste wedstrijddag bruiste het Snitser Mar van de spanning. Zes skûtsjes konden nog kampioen worden.
© Omrop Fryslân
Zo klonk de finale van de SKS in 2018 live op de radio
De uiteindelijke strijd tussen klassementsaanvoerder Heerenveen, met schipper Sytze Brouwer, en verdedigend kampioen Grou was een tactisch meesterwerk van schipper Douwe Visser uit Grou.
In de week die normaal gesproken de finaleweek van de SKS zou zijn, blikt Omrop Fryslân terug op de rijke geschiedenis van het skûtsjesilen. Tot en met vrijdag komen we elke dag met een verhaal uit ons archief.
Sytze Brouwer zag op het water van het Snitser Mar dat Grou een betere start had: "Na de start is er vaak al tekening in de wedstrijd. Zij kwamen als eerste bij de bovenste ton. Maar het was uitdagend weer, er was nog genoeg mogelijk voor ons."
Rivaal Douwe Visser had ook door dat zijn start goed was. "Heerenveen was zevende. Dus dat zag er goed uit. Maar ik zag de jonge honden steeds een stukje dichterbij komen. Toen dacht ik: bliksem, er moet wel een schip tussen blijven."
Met nog één kruisrak te gaan, ging Heerenveen door een draaiende wind het skûtsje van Drachten voorbij. Op dat moment zeilde Sytze Brouwer virtueel op kampioenskoers. En dus moest er iets gebeuren aan boord bij Grou. "Plan B moest uit de kast worden getrokken. We moesten Heerenveen opzoeken en zo ver wegbrengen dat Drachten er weer tussen kon komen."

Seconden

Wat volgde was een vreselijk spannende ontknoping. Grou finishte een paar seconden voor Drachten, dat op zijn beurt net weer een paar seconden voor Heerenveen over de finish kwam. "Je kunt het van te voren bijna niet bedenken", lacht Visser. "Maar wanneer het dan lukt, is het kippenvel."
Hoewel Brouwer de verliezer was, kijkt hij trots terug op de prestatie in 2018. "Verliezen is weinig aan, daar doe je het niet voor. Maar ik ben zo trots op hoe de bemanning deze wedstrijd heeft gezeild. Het is de mooiste wedstrijd die ik ooit heb meegemaakt."