Een kwart miljoen meer vakanties in Fryslân

In de zomer van 2020 werden er 243.000 meer vakanties in onze provincie geboekt dan het jaar ervoor. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek die vandaag verschijnen.
Vakantiegangers bij Earnewâld © Shutterstock.com (TasfotoNL)
Het CBS zocht uit hoe ons 'vakantiegedrag' in de eerste coronazomer veranderde ten opzichte van het jaar ervoor. Nederlanders gingen natuurlijk veel minder naar het buitenland dan in voorgaande jaren.
Het aantal vakanties over de grens halveerde bijna. In 2019 werden er nog 22,9 miljoen boekingen gedaan, in 2020 waren dat er 11,7 miljoen.
Fryslân profiteerde van alle Nederlandse provincies het meest van deze teruggang. Met bijna een kwart miljoen meer vakanties in onze provincie staat Fryslân bovenaan het lijstje.
Ook in Limburg (175.000) en Zeeland (185.000) nam het aantal vakanties flink toe.

Langer seizoen

Roger Davids van Merk Fryslân had aan het begin van 2020 niet gedacht dat de cijfers zo positief zouden uitpakken voor onze provincie. "Ik denk dat het een heel bijzonder jaar is geweest, waarin heel veel Nederlanders toch in eigen land op pad zijn gegaan. En dat heeft natuurlijk voor heel het toerisme in heel Nederland uiteindelijk in de zomer en in het najaar voor een veel langer seizoen gezorgd."

Waardering

Davids denkt dat de waardering van de mensen voor het vakantie vieren in eigen land ook positieve gevolgen zal hebben voor de toekomst. "We hebben natuurlijk laten zien dat we de ruimte hebben in Fryslân. Daarnaast zijn mensen ook veel op het water geweest en dat is zo enorm goed bevallen, dat ik wel verwacht dat er een groep veel bewuster voor Nederland kiest en ook voor onze provincie."
Roger Davids van Merk Fryslân