"Onze vader kreeg de mooiste dood die er is"

Tijdens de wedstrijd overleed skûtsjeschipper Klaas van der Meulen. Hij kreeg een hartaanval aan het helmhout. Dat was in 1973. Hij was 65 jaar oud.
© Omrop Fryslân
Van der Meulen was in 1945 de eerste kampioen in de nieuwe SKS. In 1947, 1951 en 1954 was hij ook de beste. Hij staat op de vierde plaats van het Vleugelklassement, achter Douwe Jzn. Visser, Lodewijk Meeter sr. en de legendarische recordkampioen Ulbe Zwaga.
In de week die normaal gesproken de finaleweek van de SKS zou zijn, blikt Omrop Fryslân terug op de rijke geschiedenis van het skûtsjesilen. Tot en met vrijdag komen we elke dag met een verhaal uit ons archief.
Zoon Teake van der Meulen weet het nog goed. Het waaide die dag hard bij Stavoren. "Er staat een dikke wind. Onze vader zei nog, hij ligt prachtig op het roer. Ik kan alles vandaag met het skûtsje. En twee tellen later was hij weg."
Zoon Ype weet ook nog hoe het gebeurde. "De vraag was of er wel of niet gezeild kon worden. Ik had het idee dat onze vader hoopte dat het niet door kon gaan, terwijl wij een skûtsje hadden dat de omstandigheden altijd wel aankon. Maar onze vader had last van zijn hart, al jaren."
"Hij glijdt zo weg"
Bij Stavoren doet Van der Meulen op zijn eigen skûtsje mee voor Woudsend. Dat is de plek waar hij voor zeilt. Toch heeft de grote W in zijn zeil een andere betekenis. "De mensen denken dat het de W van Woudsend of van Wymbritseradiel is. Ik laat dat maar zo. Maar het is de W van Willemke, mijn vrouw", zegt hij daarover.
Na zijn dood komen zijn drie zonen aan het helmhout. Ieder voor een periode van dertien jaar.

'Papa had dit het liefste gehad'

Op die fatale dag in 1973 ziet Ype hoe zijn broer Teake achter zijn vader aan het water in springt. Hij wordt door een ander bootje naar zijn vader gebracht en blijft bij hem terwijl ze hem naar de kant toe brengen. Het hielp helaas niet meer.
De kleine druktemaker Klaas van der Meulen, zoals Ype hem omschrijft, overleed. Teake, die nog altijd emotioneel wordt als hij eraan terugdenkt, zal het nooit vergeten, zegt hij.
"Als je het onze vader had gevraagd, dan had hij dit het liefste gehad. Voor ons was het natuurlijk erg, maar onze vader heeft de mooiste dood gekregen die er is."