Zorgboeren: Nieuwe normen zijn te streng

Er is onrust onder zorgboeren in Fryslân. Dat heeft te maken met strengere aanbestedingsregels vanuit Sociaal Domein Fryslân (SDF), in dit geval voor de specialistische jeugdhulp.
© Omrop Fryslân, Mats Gies
Het SDF verzorgt uit naam van de Friese gemeenten de inkoop van bijvoorbeeld jeugdhulp. Maar het blijkt dat diverse zorgboeren niet aan de nieuwe regels kunnen voldoen. Het gaat dan vooral om de kwaliteitsnormering.
De vereniging Bezinn voor zorgboeren in Noord-Nederland heeft recentelijk aan de bel getrokken bij Sociaal Domein Fryslân. Aanleiding is het nieuwe eisenpakket dat SDF vanaf 1 januari volgend jaar vraagt voor de aanbesteding van de specialistische jeugdhulp.
In een bezwaarbrief uit de vereniging haar zorgen over die nieuwe eisen, die voor diverse zorgboeren niet realistisch zijn. Als het SDF de eisen niet aanpast, loopt het zorgaanbod voor de jeugd gevaar, zo waarschuwt Bezinn in de brief. Dat geldt ook voor het voortbestaan van zorgboeren in Fryslân.

"Volledig overrompeld"

"Wij werden volledig overrompeld", vertelt voorzitter Mies Meijer van Bezinn. "Wij dachten eerst nog: "dit bedoelen ze zo niet, want ze willen de zorgboeren toch niet weg hebben?". Maar nu blijkt dat ze het wel zo bedoelen." Er is vooral onbegrip over de nieuwe eisen omdat zorgboeren al aan een hoop kwaliteitsregels en keurmerken moeten voldoen, die landelijk worden geaccepteerd.
Foarsitter Mies Meijer fan Bezinn © Omrop Fryslân, Mats Gies
Zorgen zijn er niet alleen over de situatie van de zorgboeren. Het gaat Meijer vooral om de kwetsbare jongeren, die op diverse zorgboerderijen een plek hebben. Als zorgboeren besluiten zich niet in te schrijven voor de aanbesteding van het SDF, of er helemaal mee stoppen, dan wordt het aanbod van plekken voor de jeugd een stuk kleiner. Terwijl er al bijna geen alternatieven zijn, volgens Meijer.

Bûtenút in Oentsjerk

Een van de locaties waar de jeugd terecht kan, is Bûtenút in Oentsjerk. Bûtenút biedt kleinschalige zorg- en dagbesteding aan. Maar als gevolg van de strengere regels heeft eigenaar Jolanda de Grijs besloten om niet langer in te schrijven op de aanbesteding voor specialistische jeugdhulp van het SDF.
Mies Meijer van vereniging Bezinn en Jolanda de Grijs van Bûtenút in Oentsjerk
Mogelijk kunnen sommige jongeren volgend jaar niet meer terecht in Oentsjerk. "De helft van onze jeugd valt nu nog onder het SD", vertelt De Grijs. "Er zijn gelukkig wat trajecten die nu al eindigden. Maar er zijn ook vijf of zes kinderen voor wie we nog een oplossing moeten zoeken."
Jolanda de Grijs fan Bûtenút yn Oentsjerk © Omrop Fryslân, Mats Gies
Bezinn heeft van Sociaal Domein Fryslân nog geen reactie gekregen op de brief. De vereniging wil graag met het SDF in gesprek over de nieuwe eisen. Ook De Grijs steunt de brief van Bezinn.
"Er zullen anders veel plekken voor de jeugd verdwijnen", volgens De Grijs. "En er zijn veel kinderen die specifiek naar een plekje bij zorgboeren op zoek zijn. Dat zal voortaan wel moeilijk worden."
Het SDF komt mogelijk later donderdag nog met een reactie op de zorgen van Bezinn en de zorgboeren.