Van der Bos, Triemstra en Koning Zijlstra winnen PC

Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra hebben woensdag de 168e editie van de PC gewonnen. Op het Sjûkelân in Franeker waren ze met 5-2 6-6 te sterk voor Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra. Tijdens de huldiging werd Erwin Zijlstra tot Koning uitgeroepen.
Gert-Anne van der Bos na de laatste slag © Dijks Fotografie
"Mooier is er niet", zegt Gert-Anne van der Bos na de zeer spannende finale. "Je hebt 'm weer eens te pakken. Je staat tien keer in de finale en je hebt liever meer eerste dan tweede prijzen. Als je later een oude man bent, kun je terugkijken op een mooie tijd. Maar het werd wel weer eens even tijd."
Het was een finale waarbij het echt dicht bij elkaar lag en waar de PC pas echt spannend werd.

Partuur op sleeptouw

Toch ging het niet vanzelf, zegt ook Van der Bos. "Je weet dat je aan de bak moet en dat je jezelf moet uitdagen." Die rol zag hij ook voor zichzelf. "Je neemt het partuur op sleeptouw. Je bent vanaf januari al aan het trainen. We gingen er met zijn drieën tegenaan. Dit is weer een prachtig mooie dag."
Een eerste reactie van Gert-Anne van der Bos
Voor Erwin Zijlstra was het de eerste keer, voor Van der Bos en Triemstra de zesde winst van de PC. Triemstra heeft 21 PC's op zijn naam en wilde zich graag bewijzen. "Het werd ook weer tijd, vanaf 2015 niet meer gewonnen. Je hebt veel finales verloren, dan wil je zo graag winnen."
Triemstra staat nu derde in het eeuwige PC-klassement. Van der Bos klimt de top tien in.
De laatste slag en de eerste reacties
"Het zit me zo diep in het bloed, het kaatsen", zegt een emotionele en hese Triemstra. "Dan komt alles er uit. Ik ben er heel blij mee. Het is een geweldig partuur waar we tegen moeten, maar we kunnen ze hebben. Gert-Anne laat even zien wat voor kaatser hij is. En Erwin, wat een geweldenaar: de beer van Littens."
Het beslissende moment en reacties van Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra
Na de finale is aan Erwin Zijlstra duidelijk te merken dat zijn eerste PC-winst nog even moet inzakken. "In de partij ben je er helemaal niet mee bezig, maar nu begint het door te dringen."

Op scherp zetten

Hij is maar wat blij met de overwinning. "De eerste twee partijen waren wat makkelijker, maar daarna werden we wel op scherp gezet. Ik zei tijdens de finale: misschien komt het wel goed uit dat we wat fouten maakten. Het heeft ons op scherp gezet. We bleven doorzetten. We hebben er hard aan gewerkt, het is geweldig dat het zich zo uitbetaalt."
Erwin Zijlstra slaat op © Dijks Fotografie
Vooraf hoorden beide parturen al bij de grote favorieten voor de winst. Marten Bergsma is in goede vorm en zijn teammaat Dylan Drent heeft ook een goeie indruk laten zien. Het partuur van Van der Bos was wat minder constant, maar met Zijlstra en Triemstra heeft hij al laten zien dat ze elkaar erg kunnen optillen.
Lees alles over deze editie van de PC in Franeker in onze liveblog.
Het complete speelschema van de PC van 2021 (klik hier voor een grote versie):
© Omrop Fryslân