GGZ begint met campagne om personeelstekorten aan te pakken

De Geestelijke Gezondheidszorg Fryslân begint een campagne om nieuw personeel binnen te halen. Er zijn te weinig specialisten die mensen kunnen helpen en dus lopen de wachttijden voor een behandeling flink op. Het duurt in sommige gevallen maanden om te worden geholpen.
Tekort aan behandelaren in de GGZ
De personeelstekorten spelen al langer. Het wordt steeds erger. Het is lastig om mensen te vinden die bij het werk passen. Een opleiding is niet zomaar afgerond, want die duurt jaren.
Aan de andere kant is er steeds meer vraag naar zorg. Meer vraag en minder aanbod. Dus groeien de wachtlijsten voor een persoon die hulp nodig heeft. De schrijnende gevallen worden wel onmiddellijk geholpen, maar niet iedereen kan op korte termijn bij de GGZ terecht.
"Wat we zien is dat er wachttijden aan het ontstaan zijn voor bijvoorbeeld specialistische traumabehandelingen of autisme", zegt bestuurder van de GGZ Ton Dhondt. "Het gaat dan over tussen de twee en drie maanden. De norm voor behandeling ligt een stuk lager, Dat moeten we dus weer zien op te vullen."
De wachttijden bij de GGZ © GGZ Fryslân
De campagne richt zich op mensen die al lang in de zorg werken, maar ook op mensen die nog een keuze moeten maken voor naar welke school ze willen gaan. Het is de bedoeling juist die mensen enthousiast te maken voor het vak. Daarvoor komt een nieuwe website online. Verder zal de GGZ meer samenwerken met gemeenten en scholen om mensen te bereiken.
De GGZ richt zich echter niet alleen op nieuwe mensen. Ze probeert ook de eigen werknemers te behouden voor de organisatie. Want de leegloop is door het grote aantal vacatures hoger dan normaal.
"Wat je ziet is dat mensen keuzes maken. Er zijn veel mogelijkheden binnen het land en bij onze buurtprovincies. Als je ziet dat er ergens een baan is die net wat meer aansluit bij je eigen deskundigheden of interesses, dan is het heel verleidelijk om de overstap te maken."
De campagne staat nog aan het begin. De website is online.
Ton Dhondt over de campagne