Lepelaars Vlieland krijgen iets meer tijd om grootgebracht te worden

Door het koude, natte en winderige voorjaar hebben lepelaars op Vlieland een langer broedseizoen. De vogels zijn nog niet klaar met het verzorgen van hun jongen. Staatsbosbeheer heeft besloten om het broedseizoen te verlengen tot 15 augustus.
Leppelbekken op Flylân (foaroan) © Shutterstock.com ( Kristel Segeren)
De lepelaars broeden op verschillende plekken op het eiland in kleine kolonies. Bij de nacontrole van die kolonies is gebleken dat nog niet alle vogels klaar zijn met het verzorgen van hun jongen. Doordat de grond te nat was, zijn de vogels op sommige plaatsen ophouden met broeden en op hoger liggende delen verder gegaan. Dat heeft tijd nodig, vertelt Carl Zuhorn, boswachter op het eiland.
Staatsbosbeheer heeft stickers op de borden bij de gebieden geplakt dat het broedseizoen in plaats van tot 1 augustus nu 15 augustus duurt. "zodat de vogels die er nu nog zitten, hun jongen op een rustige manier groot kunnen brengen", zegt Zuhorn.
Carl Zuhorn, boswachter op Vlieland
Staatsbosbeheer houdt de vogels en het broedgebied goed in de gaten. De natuurorganisatie hoopt dat de jonge lepelaars nu voldoende rust krijgen, zodat ze eind augustus, begin september weer naar het zuiden kunnen. Als de vogels, zoals het heet, 'vliegvlug' zijn, kunnen ze de lange reis aanvaarden via Frankrijk , Spanje en Portugal naar Mauritanië in Afrika.
Zuhorn hoopt dat de mensen er begrip voor hebben dat het broedgebied iets langer gesloten is voor publiek. "Bij excessen spreken we mensen aan. Willen ze niet luisteren, dan krijgen ze een bekeuring. "