"SC Heerenveen wilde PC in Abe Lenstra Stadion"

PC-voorzitter Ids Hellinga heeft de 168e PC-dag geopend met de traditionele toespraak. "Vandaag is het PC-virus sterker dan welke kracht in de wereld dan ook", zei Hellinga. die daarmee doelde op het niet doorgaan van de 167e PC afgelopen jaar.
De opening van de 168e PC-dag:
De PC heeft dit jaar alles op alles gezet om de wedstrijd door te laten gaan. Daarbij kregen ze ook hulp uit onverwachte hoek, zo liet Hellinga in zijn toespraak weten. "In het voorjaar was het een tijdje zo dat alleen bij voetbalwedstrijden publiek aanwezig mocht zijn", zei de voorzitter.
"Toen heeft SC Heerenveen ons aangeboden, dat als het in augustus niet mogelijk zou zijn om met publiek te kaatsen, ze de mogelijkheid wilden bieden om de 168e PC te kaatsen in het stadion."

'Ze komen, ze schijten en ze verdwijnen'

Met zes kaatsers met een boeren-achtergrond op de lijst, wilde Hellinga het in zijn toespraak graag opnemen voor de Friese boeren. "Het lijkt tegenwoordig wel dat de neus wordt opgehaald voor de landbouw. Dat we ons moeten schamen voor het feit dat we de tweede exporteur van landbouwproducten zijn, van eten nota bene", zegt Hellinga.
"Laten we onze boeren weer omarmen. Laat ze de slag om de ruimte winnen en daarmee de garantie voor het behoud van ons landschap. In plaats van huizen te bouwen voor forenzen uit de Randstad, die hier komen als zeemeeuwen. Ze komen, ze schijten en ze verdwijnen."
PC-voorzitter Hellinga over de landbouw:

Regenboogvlag komt niet terug

Hellinga ging in zijn toespraak ook in op de regenboogvlag op het Sjûkelân, die leidde tot veel discussie. "Dat geeft het belang van deze vlag aan. Het zal een eenmalige actie zijn", zo zei de voorzitter.
Volgens Hellinga staat de Friese vlag ook voor inclusiviteit. "Bovendien alle zeven pompeblêden wijzen dezelfde kant uit. Laat ons van ons eilandje afkomen en de verbinding met elkaar zoeken", aldus Hellinga.
PC-voorzitter Hellinga over de regenboogvlag:
Online is de PC de hele dag live te volgen, in een liveblog op de website en in de app van Omrop Fryslân.
Op televisie doen we vanaf 14.00 uur verslag van de wedstrijd. Op de radio zijn de hele dag door alle hoogtepunten live te horen.